Upozorenje iz SAD-a: Vojska Kine je sve agresivnija i opasnija

Načelnik generalštaba vojske SAD Mark Mili izjavio je tokom boravka u indo-pacifičkom regionu da kineska vojska postaje sve više agresivna i opasna.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.07.2022.

18:20

Upozorenje iz SAD-a: Vojska Kine je sve agresivnija i opasnija
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

On je rekao da je broj presretanja protiv SAD i njihovih saveznika koja vrše kineski avioni i brodovi u Pacifičkoj regiji značajno porastao, kao i broj rizičnih susreta.

"Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala znažajno i primetno agresivnija u regionu", naveo je Mili.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena smatra Kinu "pretnjom koja napreduje" i primarnim dugoročnim izazovom za bezbednost SAD.

Mili će naredne nedelje učestvovati na sastanku šefova odbrane zemalja Indo-Pacifičke regije, a glavne teme biće jačanje vojske Kine i potreba za slobodnim, otvorenim i mirnim Pacifikom.

On je danas posle sastanka sa generalom Andikom Perkasom, komandantom vojske Indonezije, izjavio da zemlje Pacifika, poput Indonezije, žele vojno učešće SAD u dešavanjima u regionu.

Mili je dodao da Indonezija ima ključan strateški značaj na Pacifiku i da je zemlja već dugo važan partner Amerike.

Andika je rekao da je Indonezija primetila da Kina sve čvršće i "pomalo agresivno" koristi brodove, u vezi sa pomorskim teritorijalnim sporovima sa Indonezijom.

Američki vojni zvaničnici ranije su upozorili da bi Kina mogla da izvrši invaziju na Tajvan, demokratsko samoupravno ostrvo koje Peking smatra odmetnutom provincijom.

Oni su takođe naveli da Kina za taj potez želi da bude spremna do 2027. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: