Hrvatska postala neprijatelj Rusije: Na listi je; Stigla reakcija Milanovića

Vlada Rusije proširila je spisak neprijateljskih zemalja.

Izvor: Sputnjik

Petak, 22.07.2022.

09:36

Hrvatska postala neprijatelj Rusije: Na listi je; Stigla reakcija Milanovića
Foto: Depostiphotos/matwey

Kako prenose mediji, na spisku se sada nalaze i Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka.

"Spisak koji je utvrdila vlada nije konačan i može da se proširuje s obzirom na dalja neprijateljska dejstva država, usmerenih protiv ruskih predstavništava u inostranstvu", navedeno je u saopštenju Vlade Rusije, objavljenom na kanalu na Telegramu, prenosi "Sputnjik".

Pet zemalja je dodato na spisak zbog "neprijateljskih dejstava protiv Rusije, a prevashodno protiv njenih diplomatskih i konzularnih predstavništava".

Državama koje su dodate na spisak biće ograničena mogućnost da u ambasadama, konzulatima i državnim predstavništvima na teritoriji Rusije angažuju saradnike.

Za Grčku je utvrđen limit od 34 čoveka, ograničenje za Dansku je 20, a za Slovačku 16 saradnika.

"Slovenija i Hrvatska neće moći da angažuju saradnike u svojim diplomatskim misijama i konzularnim odeljenjima", navedeno je u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da će Rusija smanjiti nivo kontakta sa zemljama koje su dodate na spisak neprijateljskih država.

"Prirodno je da stavljanje na listu neprijateljskih zemalja podrazumeva smanjenje nivoa kontakata. Ovo je stvar vlade, vlada je ta koja donosi takvu odluku. I to je jednostavno povezano sa neprijateljskim ponašenjem tih država", rekao je Peskov komentarišući to što je Rusija proširila listu neprijateljskih država, a prenosi TASS.

Milanović: "Nije ratno stanje; ali je opasno"

U neprijateljstvu smo s Rusijom, ali ne tako aktivno kao druge države, rekao je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović na objavu ruske vlade da je uvrstila Hrvatsku na spisak neprijateljskih zemalja.

"Nije ratno stanje, ali to traje već mesecima. Mi jesmo u neprijateljstvu s Rusijom. U tome učestvujemo ne tako aktivno kao druge države koje su de facto u ratu, da se ne bismo lagali. Ovo je vrlo opasna situacija koja preti da se razvije u nešto nesagledivo, nadam se da neće. Sad se mogu nadati, ne mogu ništa više", komentarisao je Milanović najnoviji potez Rusije prema Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: