Zoran Marjanović osuđen; ali to nije kraj? VIDEO

Suđenje decenije u Srbiji dobija svoj epilog, iako još nije zvanično kraj.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2022.

20:31

Zoran Marjanović osuđen; ali to nije kraj? VIDEO
Printskrin: TV Prva

Šest godina posle ubistva pevačice Jelene Marjanović, Viši sud u Beogradu proglasio je krivim njenog supruga Zorana Marjanovića i osudio ga na 40 godina zatvora, u slučaju koji je dugo privlačio pažnju medija.

Tužilaštvo je dokazalo je da je okrivljeni Marjanović u vreme izvršenja krivičnog dela postupao u stanju uračunljivosti i da je krivično delo izvršio sa direktnim umišljajem, jer je bio svestan šta čini kada je Jeleni zadao osam udaraca u glavu metalnim predmetom, nanevši joj smrtonosne povrede.

Na osnovu obdukcije, veštačenja, lokalizacije, rasporeda, izgleda i vrste registrovanih povreda, proizilazi da su nastale jedna za drugom u kratkom vremenskom intervalu.

"Smatram da je Zoran Marjanović prvi čovek koji je osuđen, i to na maksimalnu kaznu, bez ijednog materjalnog dokaza i bez i jednog personalnog dokaza. Ne postoji niko ko ga je video da je uradio to krivično delo, kao što ni na njoj ni na njemu nije pronađen bilo kakav trag koji bi upućivao na takav zaključak. Presudu smatram skandaloznom", rekao je advokat optuženog Nikola Dumić.

"Očito da je ovaj sud sud potrebe, a ne sud pravde. Kad kažem potrebe, naručene presude. Ovo je sprdnja i sramota za srpsko pravosuđe", rekao je advokat Zorana Marjanovića Nenad Jokić.

Marjanović se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio deset meseci. Zoran je bio uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po od ubistva. I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu pušten zbog nedostatka dokaza.

Nakon svega što se desilo u sudnici, izrečene presude, visine kazne, Zoran je trebalo da bude odveden u pritvor, no on je ipak, nakon izricanja, bez policijske pratnje izašao iz Palate pravde.

Nakon izricanja presude Zoran Marjanović je otišao kući, ali je ubrzo, po nalogu policije priveden u stanicu u Bulevaru despota Stefana. Potom je, nakon provere ličnih podataka, prevezen u Centralni zatvor u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

"Ajde držite se, držite se bre", rekao je Marjanović porodici prilikom privođenja.

Presuda nije pravosnažna i optuženi ima pravo žalbe, tačnije obe, strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

"Treba podsetiti da je ovo presuda prvog stepena, da se očekuju žalbe advokata, kasnije će to doći na Apelacioni sud koji će proceniti da li presuda doneta pod normalnim okolnostima. Pretpostavljam da će ovo suđenje trajati još nekoliko godina. Ovo nije kraj. Advokati odbrane su pokazali izuzetnu reakciju, protivljenje, bunt posle ove presude, međutim ovo je samo prvi stepen, njih posao tek očekuje", rekao je urednik portala Kurir Mladen Radulović.

Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u beogradskom naselju Borča. Zoran je istog dana prijavio da mu je supruga nestala. U medijima se mesecima pisalo o potencijalno osumnjičenima, dok se knjiga nije svela samo na jedno slovo, na Zorana. Suđenje Marjanoviću počelo je u novembru 2019. godine, prvostepena presuda ne znači da je suđenju došao kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: