Nezavisna Škotska? "Britanska vlada to neće dozvoliti"

Vrhovni sud Velike Britanija saopštio je danas da će u oktobru razmatrati da li Škotska može da raspiše referendum o nezavisnosti bez odobrenja britanske vlade.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.07.2022.

16:19

Nezavisna Škotska?
EPA/WILL OLIVER

Škotska premijerka Nikola Stardžon ranije je saopštila da Škotska namerava da održi referendum 19. oktobra 2023.

Britanski premijer Boris Džonson naveo je da britanska vlada to neće dozvoliti, jer su se Škoti na referendumu 2014. već izjasnili protiv izlaska iz Ujedinjenog Kraljevstva. Glasanje bez odobrenja vlade u Londonu nije pravno obavezujuće.

Škotska vlada je zatražila od britanskog Vrhovnog suda da presudi da li Škotska može da održi referendum bez pristanka britanske vlade.

Sud je saopštio da će argumente obe strane saslušati 11. i 12. oktobra.

Stardžon i njena Škotska nacionalna partija smatraju da su izlazak Britanije iz EU i pandemija korona virusa izazvale politički i ekonomski preokret i da je vreme da se ponovo razmotri nezavisnost. Na referendumu o izlasku iz EU 2016. godine, Škoti su odlučno glasali protiv.

Kao i Vels i Severna Irska, Škotska ima sopstveni parlament i vladu i donosi odluke o javnom zdravlju, obrazovanju i drugim sferama. O širim pitanjima, poput odbrane i fiskalne politike, koja se tiču cele Britanije, odluke donosi vlada u Londonu.

Partija škotske premijerke predvodi većinu u škotskom parlamentu, zajedno sa škotskim Zelenima, koja se zalaže za nezavisnost zemlje. Ta partija smatra da parlament ima "neporeciv demokratski mandat" da održi novi referendum.

Čak i ako referendum bude održan, za nezavisnost nije dovoljno da Škoti u većini glasaju "za". Stardžon je ranije rekla da je za proglašenje nezavisnosti potrebno da "i u britanskom i u škotskom parlamentu" to bude potvrđeno donošenjem zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: