"Državni prevrati – osnova spoljne politike SAD"

Vang Venbin prokomentarisao je priznanje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona o umešanosti u državne prevrate.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 18.07.2022.

12:43

Foto: Profimedia

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova kazao je da priznanje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće o umešanosti u državne prevrate u drugim zemljama pokazuje da je svrgavanje vlasti u drugim državama postalo osnova spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država.

"Obratili smo pažnju na činjenicu da je ovaj bivši visoki američki zvaničnik bez griže savesti i prilično ponosno pričao o svom iskustvu planiranja državnih prevrata u drugim zemljama, što pokazuje da je svrgavanje vlasti u drugim državama već prodrlo u koštanu srž američke spoljne politike", rekao je diplomata.

On je dodao da SAD nisu prestale da učestvuju u državnim prevratima u drugim zemljama ni nakon završetka Hladnog rata.

"Tokom godina, SAD su izazvale političke potrese u Latinskoj Americi, bile umešane u arapsko proleće, podsticale ‘obojene revolucije’ u Evropi i Aziji, visoki američki zvaničnici su čak izašli na ulice da podrže opozicione snage u drugim zemljama, a takođe provocirali političku konfrontaciju", podsetio je Vang Venbin.

Prema njegovim rečima, Boltonova izjava jasno pokazuje da je svetski poredak za koji se zalažu američki političari – poredak koji garantuje Sjedinjenim Američkim Državama mogućnost da proizvoljno intervenišu i podrivaju vlast u drugim zemljama.

"Takva pravila i poredak su nesumnjivo ono što Bolton i ljudi poput njega žele svim silama da zaštite, ali međunarodna zajednica to ne može da dozvoli", konstatovao je on.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost (2018-2019) u administraciji Donalda Trampa Džon Bolton ranije je u intervjuu za američki "Si-En-En" rekao da je pomagao u planiranju državnih prevrata u drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: