Požari i dalje bukte u Španiji, Portugalu i Francuskoj; hiljade vatrogasaca na terenu

Hiljade vatrogasaca nastavljaju i danas da se bore sa požarima u Portugalu, Španiji i Francuskoj.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.07.2022.

12:26

Požari i dalje bukte u Španiji, Portugalu i Francuskoj; hiljade vatrogasaca na terenu
EPA-EFE/ISMAEL HERRERO

Toplotni talas ne pokazuje znakove popuštanja, piše Bi-Bi-Si.

Portugalske vlasti saopštile su da je najmanje 238 ljudi umrlo od vrućine tokom prošle nedelje, a u severnom Portugalu pilot je poginuo kada se njegov kanader srušio blizu španske granice.

Požari haraju jugozapadnom francuskom regijom Žironde, gde je evakuisano više od 12.000 ljudi.

Toplotni talasi postali su češći, intenzivniji i traju duže zbog klimatskih promena koje je uzrokovao čovek, tvrde stručnjaci.

Francuska meteorološka služba prognozirala je za danas temperaturu do 41 stepena u južnim delovima zemlje, a novi toplotni rekordi predviđaju se za sutra.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da su požari dosad uništili 10.000 hektara zemlje i pohvalio "izvanrednu hrabrost" vatrogasaca.

Od utorka su temperature porasle do 47 stepeni u Portugalu i iznad 40 u Španjiji, što je dovelo do sušenja rastinja i dodatnog raspirivanja vatre.

Portugalski meteorolozi najavljuju da će temperature nastaviti da se kreću iznad 40 stepeni pre nego što sledeće nedelje počnu da padaju.

Žarišta požara u Portugalu su severoistočno od grada Porta.

Požari su ove godine u toj zemlji uništili 30.000 hektara zemlje, najveću površinu od leta 2017. godine, kada je u Portugaliji u razornim

požarima poginulo oko 100 ljudi.

U južnoj Španiji turisti na plaži u gradu Toremolinosu gledali su velike oblake dima kako se dižu u brdima, gde je nekoliko aviona gasilo požar.

Požarima su pogođeni i drugi delovi Sredozemlja, a u Italiji je Vlada proglasila vanredno stanje u isušenoj dolini reke Po.

U Grčkoj se vatrogasci bore sa požarima u području Feriza, oko 50 kilometara jugoistočno od Atine i u blizini Retimnona, na severnoj obali Krita. U okolini tog grada evakusiano je sedam sela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: