Hrvati ponovo udarili na Srbiju? "Nije se suočila..."

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman dao je izjavu pravdajući odluku Hrvatske da zabrani privatnu posetu Jasenovcu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2022.

12:27

Hrvati ponovo udarili na Srbiju?
Ilustracija: Cezary Loj/Shutterstock

On je, između ostalog, naveo da se "Srbija nije suočila sa prošlošću".

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je na konferenciji za novinare da Hrvatska nije dobila zvaniču najavu posete, već nezvaničnu.

"Izostanak zvanične procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika je neprihvatljiv. Mi smo vest dobili nezvaničnim putem te smo uputili notu", rekao je

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova podseća da morate navesti vreme i prirodu poseta. Republika Hrvatska nije službeno informisana i to je neprihvatljivo. Doživljavamo to nedobronamrnim. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje počasti žrtvama nego da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a pre formiranja srpske Vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvek isticali. Niko više kao ova Vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvek nije suočila s prošlošću premda je prošlo 30 godina od rata", rekao je.

Podsetimo, u logoru Jasenovac, prema izveštajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Međutim, Radman kaže da je Vučićeva namera da položi venac žrtvama "provokacija".

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: