"Simon Vizental" pozvao Hrvate: Poništite odluku, neshvatljivo i surovo

Centar "Simon Vizental" pozvao je danas hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti koncentracioni logor Jasenovac.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.07.2022.

21:16

Profimedia/Georg Wendt/dpa

Hrvatska ambasadorka u Izraelu dobila je pojašnjenje ovog poziva.

U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", istoričar Holokausta Efraim Zurof uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posledice takve odluke i upozorava da tako "surova i neshvatljiva mera" može samo da pogorša tenzije između Beograda i Zagreba", navodi se u saopštenju ovog centra.

Zurof je u pismu naveo da pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

"Zabraniti predsedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske", navodi se u pismu Zurofa.

Zurof je zatražio od hrvatske ambasadorke u Izraelu da preda pismo odgovrnim vlastima u Zagrebu i pozove ih da nađu način da isprave, kako je ocenio, "njihovu nemudru i nesrećnu odluku". Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: