Bajden poručio: Nikud ne idite

Američki predsednik Džozef Bajden na svojoj bliskoistočnoj turneji poslao je važnu poruku SAD.

Izvor: B92

Subota, 16.07.2022.

20:20

Bajden poručio: Nikud ne idite
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Zalažući se za novi regionalni bezbednosni savez koji bi integrisao Izrael, američki predsednik Džozef Bajden poručio je danas na samitu SAD sa šest zalivskih država i Egiptom, Jordanom i Irakom, koji se održava u Džedi, da će SAD ostati čvrsto privržene svojim saveznicima na Bliskom istoku i da "nikuda ne idu".

Bajden, koji je svoje prvo putovanje na Bliski istok kao predsednik SAD započeo posetom Izraelu, na skupu u Džedi je predstavio svoju viziju i strategiju za angažovanje Amerike na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija nije ispunila očekivanja SAD i Izraela da bi samit mogao da doprinese da se postavi temelj za regionalni bezbednosni savez arapskih država koji bi uključivao Izrael, ocenjuje britanska agencija.

Bajdenov sastanak sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom postao je veoma napet kada je predsednik pokrenuo osetljivo pitanje ljudskih prava i kada je pokušao da predstavi Izrael kao okosnicu novog bezbednosnog saveza usmerenog protiv iranske pretnje.

"Verujemo da je veoma značajno da se angažuje što više kapaciteta u ovom regionu. Izrael svakako ima značajne vazdušne i protivraketne odbrambene kapacitete, u skladu sa svojim potrebama. Ali mi o ovom pitanju vodimo bilateralne razgovore sa svim državama", izjavio je jedan neimenovani zvaničnik američke administracije.

Plan za povezivanje sistema protivvazdušne odbrane mogao bi da bude neprihvatljiv za arapske zemlje koje nemaju veze sa jevrejskom državom i ne žele da budu deo alijanse protiv Irana, koji ima snažnu regionalnu mrežu saradnika u Iraku, Libanu i Jemenu.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, princ Fejsal bin Farhan Al Saud, rekao je da nije upoznat sa bilo kakvim razgovorima o odbrambenom savezu zalivskih zemalja i Izraela, istakavši da kraljevina nije bila uključena u takve razgovore.

Po završetku američko-arapskog samita on je novinarima rekao da odluka Rijada da otvori svoj vazdušni prostor za sve avio-prevoznike nema nikakve veze sa uspostavljanjem diplomatskih veza sa Izraelom i da nije uvod u neke buduće korake u tom smeru. Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas na samitu arapskih lidera u Džedi, saudijskom lučkom gradu na Crvenom moru, da njegova zemlja neće napustiti Bliski istok, dok pokušava da osigura stabilnost u osetljivom regionu i da poveća snabdevanje naftom kako bi se snizile rastuće cene gasa.

Bajden je to rekao na samitu Saveta za saradnju u Zalivu, na kraju svoje četvorodnevne turneje po Bliskom istoku, u vreme kada se region suočava sa potencijalnom sukobom s Iranom.

"Nećemo otići i ostaviti vakuum da ga popune Kina, Rusija ili Iran", rekao je Bajden i dodao da je ponosan što može da kaže da se više ne vode ratovi u kojima su učestvovale američke snage.

On je takođe istakao da se moraju osigurati ljudska prava, uključujući prava žena i dozvoliti da građani govore otvoreno i kritikuju lidere, a da ne strahuju od posledica.

Bajden se pre samita jutros sastao odvojeno sa liderima Iraka, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je pozvao Muhameda bin Zajeda al Nahjana, koji je pre dva meseca postao predsednik Emirata, da poseti Belu kuću ove godine i rekao da teži "još jednom periodu snažne i rastuće saradnje" između dve zemlje.

Samit Saveta za saradnju u Zalivu je šansa za Bajdena da demonstrira posvećenost regionu pošto je veći deo njegovog mandata bio usredsređen na rusku invazuju Ukrajine i rastući uticaj Kine u Aziji. Američki lider se u petak sastao sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom, de fakto liderom kraljevine, koji će naslediti svog oca kralja Salmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: