Bajden: Šta je sa ubistvom Kašogija?; Princ: A šta je sa Širin?

Zanimljiv razgovor između američkog predsednika Džozefa Bajdena i saudijskog prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Mandel Ngan/Pool Photo via AP
Tanjug/Mandel Ngan/Pool Photo via AP

Saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman postavio je pitanje ubistva palestinske novinarke Širin Abu Akleh u razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, izjavio je danas jedan neimenovani zvaničnik za izraelske medije.

Prestolonaslednik je tim pitanjem odgovorio na Bajdenovo pitanje o ubistvu novinara Vašington posta Džamala Kašogija.

Američke obaveštajne agencije su zaključile da je saudijski prestolonaslednik direktno odobrio ubistvo Kašogija 2018. godine, a princ demantuje da je imao ulogu u tome.

U razgovoru sa Bajdenom u predsedničkoj palati u Džedi u petak prestolonaslednik je rekao da je Abu Akleh bila državljanka SAD i upitao šta je predsednik SAD uradio da bi pravda bila zadovoljena.

Novinarka je ubijena 11.maja dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Neimenovani zvaničnik je naveo da je pored ubistva novinarke prestolonaslednik podsetio da su američki vojnici mučili zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Greb, u pokušaju da istakne licemerje u Bajdenovom stavu o ljudskim pravima u kraljevini.

Drugi izvor, visoki američki zvaničnik, rekao je da je razgovor počeo u hladnoj atmosferi, ali se kasnije ispostavilo da je bio produktivan.

"Jasno sam rekao šta sam mislio (o Kašogijevom ubistvu) tada i šta mislim sada", rekao je Bajden posle sastanka.

U izveštaju CIA predstavljenom Bajdenu navodi se da je prestolonaslednik Saudijske Arabije naredio da se ubije Kašogi i da su ga ubili saudijski operativci pošto je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

U Saudijskoj Arabiji je suđeno nekolicini zvaničnika, za koje je rečeno da su naredili ubistvo i osam ljudi je osuđeno na zatvorsku kaznu.

Bin Salman je rekao da je incident za žaljenje, ali da on nije umešan, preneli su američki i saudijski zvaničnici.

Bajdenova administracija se s druge strane našla na udaru kritika porodice ubijene novinarke i propalestinskih aktivista, jer je nedavno zaključeno da je on verovatno ubijena metkom koji je ispalio izraelski vojnik, ali nenamerno.

Stejt department je naveo da je metak bio suviše oštećen da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi šta se desilo.

Palestinska uprava je optužila Izrael da je novinarka namerno ubijena, a Izrael je optužbe odbacio, označivši ih očiglednom laži.

Porodica Abu Akleh je saopštenje Stejt departmenta označila izdajničkim i zatražila da se sastane s Bajdenom tokom njegove posete Izraelu ove nedelje.

Pošto to navodno nije bilo moguće, državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa njenim rođacima i pozvao ih da dođu na sastanak u Vašington.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu