Zakazani sastanci: Bajden ispravlja Trampove greške?

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa palestinskim liderima na Zapadnoj obali pre nego što se uputi na samit u Saudijskoj Arabiji, piše Bi-Bi-Si.

Izvor: index.hr

Petak, 15.07.2022.

09:44

Zakazani sastanci: Bajden ispravlja Trampove greške?
EPA-EFE/ATEF SAFADI/POOL

Bajdenov sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom verovatno će biti napet, kažu analitičari, pošto su odnosi pali na nizak nivo pod administracijom njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden će zatim otputovati u Saudijsku Arabiju da se sastane sa njenim de fakto vladarom, prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Američki predsednik će se sastati i sa princom i sa njegovim ocem, kraljem Salmanom. Pre tri godine, Bajden je nazvao Saudijsku Arabiju „izopćenikom“ zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018.

Princ negira umešanost, ali su američke obaveštajne službe zaključile da je on naručio ubistvo. Lideri će razgovarati o snabdevanju energijom, ljudskim pravima i bezbednosnoj saradnji.

Palestinci žele da SAD učine više na započinjanju novih mirovnih pregovora sa Izraelom

Bajdenov sastanak sa predsednikom Abasom u Vitlejemu ranije danas biće sastanak na najvišem nivou između SAD i Palestinaca od kada su Palestinci zamrzli veze pošto je Trampova administracija zatvorila vašingtonsku kancelariju Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), glavnog predstavničkog tela Palestinaca. , u 2018.

Palestinci žele da SAD učine više da započnu nove mirovne pregovore sa Izraelom i da ponovo otvore američki konzulat u Jerusalimu. Konzulat je služio kao de fakto ambasada Palestincima pre nego što ga je Tramp zatvorio 2019.

Saudijska Arabija je najveći svetski proizvođač nafte, a pokušaj obnavljanja odnosa usledio je posle skoka cena nafte izazvanog ruskim ratom u Ukrajini. Očekuje se da će SAD pritisnuti saudijske zvaničnike da se obavežu na povećanje proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: