Makronov prvi poraz: Odbijen predlog o kontroli kovid potvrda pri ulasku u Francusku

Francuska vlada pretrpela je prvi poraz u parlamentu nakon što je vladajuća stranka predsednika Emanuela Makrona izgubila većinu na izborima prošli mesec.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2022.

13:11

Makronov prvi poraz: Odbijen predlog o kontroli kovid potvrda pri ulasku u Francusku
Tanjug/Jean-Philippe Ksiazek, pool via AP

Narodna skupština je u utorak uveče odbila predlog da vlada može od putnika da traži da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativni kovid test kada ulaze u Francusku.

Rezultat glasanja 219 protiv i 195 za pokazao je da su se sve opozicione stranke, krajnje desna Nacionalna fronta (RN), krajnje levi LFI i desni Republikanci (LR) ujedinili protiv manjinske vlade.

"Okolnosti traže od vlade da sluša opozicione stranke u čemu, u ovome trenutku, ima određenih teškoća", rekao je zastupnik Republikanaca Olivier Marleiks radiju Sud.

Premijerka Elizabet Born osudila je opstrukciju i udruživanje ekstrema s desnice i levice.

"Jasan dosluh između ekstrema, jedni drugima tapšu", napisao je Maud Bregon iz Makronove Republike na Tviteru na videosnimku.

Njegov kolega Remi Rebejrote kritikovao je "atmosferu s fudbalske utakmice" tokom rasprave u kojoj su se govornici nadvikivali.

Uprkos tome što granične kontrole nisu prošle, ceo zakon koji uređuje kako će se vlada nositi sa sedmim talasom pandemije covida-19 usvojen je s 221 glasom za i 187 protiv.

Nakon što je u aprilu izabran na drugi mandat, predsednik Makron suočen je s teškoćama u sprovođenju unutrašnjih reformi.

Analitičari kažu da će morati da se oslone na desnu Republikansku stranku čija će 62 zastupnika biti ključna za usvajanje zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: