Kina: Ispratili smo ga, narušio nam je mir; Oglasila se Amerika: Posvećeni smo slobodi

Kineska vojska saopštila je danas da je nadgledala i ispratila američki razarač koji je ušao u Južno kinesko more u blizini Paracelskih ostrva.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2022.

08:01

Kina: Ispratili smo ga, narušio nam je mir; Oglasila se Amerika: Posvećeni smo slobodi
Ilistracija/ EPA/ NABIL MOUNZER

Oni su poručili da su akcije američke vojske ozbiljno narušile suverenitet i bezbednost Kine.

Južna komanda kineske vojske saopštila je da je danas američki razarač UŠ Benfold "ilegalno" uplovio u kineske teritorijalne vode bez dozvole Pekinga, prenosi Rojters.

Taj potez je „ozbiljno narušio mir i stabilnost Južnog kineskog mora i evidentno prekršio norme međunarodnog prava i međunarodnih odnosa“, naveo je portparol kineske vojske u saopštenju.

Južno kinesko more je jedna od najprometnijih morskih ruta na svetu, a Kina ga smatra ključnim za svoju nacionalnu bezbednost.

I druge zemlje regiona, Vijetnam, Malezija, Filipini i Bruneji polažu prava na njih, a SAD često izvode, kako tvrde, misije slobodne plovidbe u spornim vodama koje Kina smatra svojim.

Posvećenost Amerike

Nosač aviona „Ronald Regan“, koji se nalazi na čelu udarne grupe Ratne mornarice SAD, izvodi danas bezbednosne operacije u Južnom kineskom moru, saopštila je američka mornarica.

„Naše prisustvo u Južnom kineskom moru pokazuje posvećenost Amerike slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“, naveo je u saopštenju kapetan Fred Goldhamer, zapovednik ovog američkog ratnog broda, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: