Izrael uputio jasnu poruku

Predsednik prelazne Vlade Izraela Jair Lapid je pred najavljeni let Džozefa Bajdena iz Tel Aviva u Džedu u Saudijskoj Arabiji, uputio poruku toj kraljevini.

Izvor: B92

Nedelja, 10.07.2022.

14:54

Izrael uputio jasnu poruku
Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI ↑ collapse

Jevrejska država teži da uspostavi veze sa svim zemljama u regionu, poručio je Lapid.

On je na sednici vlade najavio da će Bajden nositi poruku mira i nade iz Izraela koji poziva sve zemlje regionu da uspostave odnose i "izmene istoriju radi naše dece", kako je rekao.

Izraelski lider je izjavio da će se Bajdenova poseta usredsrediti na Iran, aludirajući na jučerašnji izveštaj da je ta zemlja počela da koristi unapredjene centrifuge da obogaćuje uranijum u podzemnom postrojenju Fordo i pozvao medjunarodnu zajednicu da odmah uvede sankcije Teheranu. "Izrael sa svoje strane zadržava pravo na punu slobodu akcije, političke i operativne, u borbi protiv iranskog nuklearnog programa", rekao je Lapid. Bajden će, kako se očekuje, doputovati naredne nedelje u dvodnevnu posetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali, a potom posetiti Saudijsku Arabiju, gde će u subotu prisustvovati regionalnom sastanku bliskoistočnih lidera u okviru samita GCC plus tri( Saveta za saradnju Zaliva-Bahreina, Kuvajta, Omana , Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz Irak, Egipat i Jordan), prenose izraelski mediji.

Ohrabrujući arapske zemlje da ojačaju bezbednosne i sveukupne odnose sa Izraelom je jedan od ciljeva Bejdenove posete, rekao je portparol Nacionalnog saveta za bezbednost SAD Džon Kirbi. U sklopu inicijative koja bi trebalo da se okonča pre dolaska Bajdena, SAD nastoje da dva ostrva u Crvenom moru Egipat preda pod saudijsku kontrolu na osnovu sporazuma koji bi obuhvatio niz koraka Rijada za normalizaciju odnosa s Izraelom, rekao je jedan neimenovani arapski diplomata za izraelske medije. Izrael je predao kontrolu nad ostrvima Tiran i Sanafir Egiptu u okviru mirovnog sporazuma iz 1979. godine, ali je dogovoreno da se ta ostrva demilitarizuju i da se omogući prisustvo miltanacionlanih snaga za nadlgedanje. Izraelska strana sada teži sličnim garancijama Suudijske Arabije u cilju potpisivanja dogovora, ali Rijad okleva, kako navodi bliskoistočni diplomata.

Koraci ka normalizaciji bi uključili otvaranje saudijskog vazdušnog prostora za izraelske letove do Dalekog istoka uz direktne letove izmedju Izraela i Saudijske Arabije za muslimanske hodočasnike. Lapid je najavio poruku Saudijskoj Arabiji pošto je Bajden u autorskom tekstu objavljenom u Vašington postu napisao da će biti prvi predsednik SAD koji će putovati avionom iz Izraela direknto u Saudijsku Arabiju, te da će to biti "mali simbol" otopljavanja veza izmedju Izraela i arapskog sveta i "koraka ka normalizaciji". Bajden je napisao i da njegova administracija radi na "produbljenju i širenju" normalizacije izmedju Izraela i arapskih zemalja. Izraelsko-arapska bezbednosna saradnja povećala se od potpisivanja takozvanih Sporazuma Avram tokom mandata Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa o normmalizaciji odnosa izmedju Izraela i četiri zemlje članice Arapske lige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: