Prva zatvorska kazna za protivljenje ratu u Ukrajini

Sud u Moskvi danas je prvi put izrekao zatvorsku kaznu za protivljenje ratu u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2022.

16:58

Prva zatvorska kazna za protivljenje ratu u Ukrajini
EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Član jednog opštinskog veća u Moskvi Aleksej Gorinov osuđen je na sedam godina zatvora.

Gorinov, uhapšen u aprilu, osuđen je pod optužbom da je "svesno širio netačne informacije" o ruskoj vojsci, za šta je predviđena zatvorska kazna do 15 godina.

Do sada su za protivljenje ratu izrečena jedna novčana i jedna uslovna kazna. Gorinov je na sastanku opštinskog veća u martu kritikovao akcije ruske vojske. On juče iznoseći završnu reč na sudu odbio da prizna krivicu i osudio ruski napad na Ukrajinu.

Brus Milar, zamenik direktora organizacije Amnesti internešenel (Amnesty International) za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, nazvao je presudu "šokantnom".

"To je nezakonita osveta za izražavanje stava, a ne sprovođenje pravde. On nije počinio nijedan međunarodno priznat zločin time što je rat protiv Ukrajine koji je pokrenuo Vladimir Putin nazvao onim što jeste, kriminalnim ratom", naveo je Milar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: