Tridesetogodišnjica čvrstih odnosa između Izraela i Srbije

Poznati izraelski list The Jerusalem Post objavio je tekst povodom tridesetogodišnjice čvrstih odnosa Izraela i Srbije. .

Izvor: PR

Petak, 08.07.2022.

12:08

Tridesetogodišnjica čvrstih odnosa između Izraela i Srbije
Depositphotos/Andrew Lozovyi

Reč je o autorskom tekstu počasnog konzula Republike Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića i poslanika u Narodnoj skupštini R.Srbije i predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom prof. Vladimira Marinkovića, a povodom tridesetogodišnjice čvrstih odnosa Izraela i Srbije.

U tekstu se navodi da Izrael, uz određene pragmatične poteze, nema pouzdanijeg i prirodnijeg saveznika u celoj jugoistočnoj Evropi od Srbije, te da je obeležavanje tridesetogodišnjice obnove diplomatskih odnosa R.Srbije i Izraela odlična prilika da se podsetimo važnih istorijskih i emotivnih trenutaka međusobnog preplitanja.

“Naše prijateljstvo je postojano, uprkos aktuelnim geopolitičkim interesima, kojima se se svaka savremena država mora voditi, tj. uprkos konstantnim globalnim krizama. Delovanje dve zemlje tokom 21. veka, tradicija i istorija mogle bi da posluže ka početna tačka motivacije u cilju unapređivanja odnosa na dnevnoj bazi, kako na nivou naše dve države, tako i na ličnom planu između ljudi. Zahvaljujući prepoznatljivom vođstvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Srbija je u samo nekoliko godina poboljšala odnose i postala partner sa nekoliko ključnih država, naročitu u domenu ekonomije, investicija i saradnje u sektoru bezbednsoti.

Isto važi i za Izrael, sa kojim su odnosi u usponu, naročito na polju inovacija, IT i visokih tehnologija, prenošenju znanja sa obrazovnih institucija na privredu i ekonomiju, investicija, izvora obnovljive energije, a u poslednje vreme naročito i obnavljanja turizma nakon pandemije virusa COVID 19“.

Istovremeno, prema rečima autora teksta, veoma značajnu ulogu u odnosima dve zemlje imaju Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, kao i Zakon o memorijalnom centru Staro Sajmište, koji su od suštinskog značaja i za napredak naše zemlje.

U isto vreme, autori su saglasni da postoje velike sličnosti između Srbije i Izraela, kao što su decenije pritiska međunarodne zajednice usled geografskog položaja obe zemlje, ali i dugogodišnje masovno, globalno i neuravnoteženo medijsko prikazivanje situacije na oba fronta, koje se pretvara i u brutalnu propagandu, praćenu antisemitizmom ili kolektivizacijom, a koja nikako ne bi pogodila neke druge rasne, verske i etničke grupe.

„Srbija ima dosta toga da nauči i savlada od Izraela, koji je uspeo da postane zemlja koja u potpunosti koristi ljudske resurse za ubrzani ekonomski, tehnološki i odbrambeni razvoj. Percepcija Izraela u Srbiji je savremena start-ap nacija“

Marinković i Nikolić osvrnuli su se i na aktuelnu situaciju sa Ukrajinom, gde su se prema njihovim rečima, i Srbija i Izrael našli u veoma teškoj situaciji, prinuđeni da svakodnevno balansiraju gotovo svaki potez kako ne bi ugrozili sopstvene nacionalne interese, boreći se istovremeno sa novonastalom ekonomskom situacijom. Ipak, uvereni su da slične vrednosti i borba za očuvanje nacionalnih interesa mogu još više da zbliže prijateljske zemlje Izrael i Srbiju.

Istovremeno, prisutna je i regionalna percepcija zemalja Balkana i istočnog Mediterana, koje su prijateljski naklonjene obema zemljama. „Ključne oblasti koje će naše Vlade podržati su saradnja u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, IT sektora, visoke tehnologije uopšte, kao i industrija specijalne namene, praćena sagledavanjem opravdanosti sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i povećanjem uvoznih kvota i smanjenju carina“.

Upravo u daljem razvoju te saradnje, važnu ulogu ima predstavništvo Privredne komore Srbije u Jerusalimu.

„Takođe, aktivna je i saradnja univerziteta i naučno-tehnoloških instituta, koja uključuje start-up akceleratore, kao i naučno-tehnološke parkove. Povrh toga, saradnja u oblasti kulture i umetnosti, kao i recipročno učešće na međunarodnim festivalima obe zemlje, koristeći i postojeće mehanizme pobratimljenih gradova“

Uvereni smo da Izrael, uz određene pragamtične poteze, nema pouzdanijeg i prirodnijeg saveznika u celoj jugoistočnoj Evropi od Srbije, te da će upravo to rezultirati još snažnijim ekonomskim partnerstvom i međusobnom podrškom u međunarodnim odnosima .

Autori zaključuju da je od ključnog značaja da rukovodstvo dve zemlje promoviše partnerstvo i bliske odnose, sa mnogo većim fokusom na zajedničku budućnost. Delovi zajedničke istorije koji su bili protkani zajedničkim stradanjima tokom Drugog svetskog rata i Holokausta, posebno na prostoru tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, zajedno sa Romima, Hrvatima i drugim antifašistima, predstavljaju večno polazište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: