Zašto je počeo rat?

Odbijanje Zapada da odgovori na ruske bezbednosne zahteve je i dovelo do trenutnog sukoba u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

09:54

Zašto je počeo rat?
Foto: Profimedia

To je napisao senator Aleksej Puškov na Telegram kanalu, komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca o spremnosti Nemačke da pruži bezbednosne garancije Ukrajini nakon sukoba.

Kako je istakao, Kijev ne treba da računa na to u bliskoj budućnosti.

"Pre toga, Kijev mora da sklopi mir. Ali, nisu najvažnije bezbednosne garancije za Ukrajinu, već bezbednosne garancije koje bi Rusiji pružio Zapad. Odbijanje davanja takvih garancija je i dovelo do trenutnog sukoba", naglasio je senator.

Juče je Šolc, odgovarajući na pitanja parlamentaraca u Bundestagu, izjavio da je Nemačka spremna da Ukrajini pruži bezbednosne garancije, a da sam postupak razmatraju zemlje članice G7 i Ukrajina.

Krajem prošle godine, Rusija je objavila predlog sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO o bezbednosnim garancijama.

Među zahtevima Moskve bio je i taj da SAD i Alijansa odustanu od daljeg širenja Severnoatlantskog saveza na istok, pridruživanja Ukrajine i formiranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Pored toga, pominjano je i neraspoređivanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica i povlačenje snaga NATO u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

Pročitajte još:
  • Sve o jučerašnjim događajima iz Ukrajine možete čitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: