Pljušte ostavke: 53 za 24 sata. Mediji: Glupak, očajnik

Do sada je više od 50 ministara britanske vlade i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

09:20

Pljušte ostavke: 53 za 24 sata. Mediji: Glupak, očajnik
EPA-EFE TOLGA AKMEN

Jutros su to učinili britanski državni sekretar (ministar) za Severnu Irsku Brendon Luis, navodeći "etičke razloge", i ministri trezora, bezbednosti i nauke Helen Votli, Damian Hinds i Džordž Friman.

U pismu ostavke premijeru Borisu Džonsonu, Votli je navela da se "pristojna i odgovorna vlada oslanja na poštenje, integritet i međusobno poštovanje".

Navela je da lično "duboko žali što mora da napusti vladu, jer više ne veruje da se te vrednosti podržavaju".

I Džejms Kartlidž dao je ostavku na mesto ministra za sudove. "Kao sudski ministar, osećao sam dužnost da ostanem zbog vrlo izazovne situacije. Ali očigledno je nemoguće nastaviti."

Boris Džonson se bori da ostane na funkciji premijera Velike Britanije, iako ima sve manju podršku, a veliki broj ministara i činovnika u vladi je podneo ostavke, navodi BBC.

Premijer odbija da se povuče iako je sve više njegovih dojučerašnjih saradnika i ljudi koji su ga podržavali, poput Priti Patel, britanske ministarke unutrašnjih poslova i Granta Šapsa, ministra saobraćaja, zatražilo njegovu ostavku u sredu. Zbog toga ga britanski mediji u svojim analizama nazivaju "glupakom" i "očajnikom".

Ministar za Severnu Irsku u britanskoj vladi, Brendon Luis, poslednji je u nizu funkcionera koji je podneo ostavku, a to je učinio i Sajmon Hart, ministar za Vels, kao i Džordž Friman, ministar za nauku.

Do sada je 53 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata.

Riši Sunak, ministar finansija i Sadžid Džavid, ministar zdravlja, podneli su ostavke u razmaku od samo 10 minuta.

Ali Džonson je jasno stavio do znanja da planira da ostane na funkciji i već je imenovao nove ministre.

Nadim Zahavi novi ministar finansija, dok je Stiv Barkli imenovan za ministra zdravlja, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: