Vanredna situacija u Novoj Varoši: "Poslednjih 100 godina nije bilo ovakvog nevreme"

Jako olujno nevreme koje je pogodilo sela na planini Zlatar iza sebe je ostavilo katastrofalne posledice.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Uništeni su poljoprivredni usevi, oštećeni stambeni objekti i u prekidu je nekoliko lokalnih putnih pravaca.

Usled čega je na delu teritorije opštine Nova Varoš, u mesnim zajednicama Negbine, Božetići, Jasenovo i Bela Reka uvedena vanredna situacija.

"Poslednjih 100 godina nismo imali ovako jako nevreme tokom letnjih meseci. Grad veličine ćurećeg jajeta nije štedeo nikoga. Sada meštani pokrivaju kuće i pomoćne objekte koji su oštećeni. U svakoj mesnoj zajednici imamo po nekoliko domaćinstava koja su oštećena, kao i katastrofu na putnoj infrastrukturi", rekao je za RINU, Rade Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Štete su ogromne, a mehanizacija kojom raspolaže lokalna samopurava nije dovoljna da se one saniraju u kratkom vremenskom roku.

"Ono što mi kao lokalna samouprava možemo da učinimo jeste da na neki način nadomestimo nastalu štetu na stambenim i pomoćnim objektima, kao da sabiramo štetu na putevima koji su ova sela odsekla od sveta. Ono gde nismo u mogućnosti da pomognemo jedu poljoprivredne kulture koje su jako oštećene jer nemamo mehanizme za to. Imajući u vidu da su narednih dana najavljene nove padavine neophodno je učiniti sve da se zaštiti stanovništvo, kao i stambeni objekti od daljeg oštećenja", dodao je Vasiljević.

Komisije za popisivanje štete već su poslate na teren i rade izveštaje sa prostora ove četiri mesne zajednice i početkom sledeće sedmice očekuju se prvi zvanični izveštaji kolika šteta je pričinjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu