"EP preterao, zbog Srbije mnogi će odustati"

Još jedna poruka podrške Srbiji povodom usvajanja rezolucije u Evropskom parlamentu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

14:20

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova koalicije "Fides-HDNP" Andor Deli ocenio je danas da Srbija zaslužuje više poštovanja i razumevanja, kao i veću podršku EP nego što je vidljivo iz juče usvojene rezolucije i izveštaja o Srbiji.

Deli je rekao da smatra da EP u formulaciji rezolucije o Srbiji nije postupio sa adekvatnom diplomatskom opreznošću kao i da je prekoračio domete i nadležnosti.

"EP je više godina važio za stožera proširenja a sada imamo novu situaciju - iz EP stižu glasovi koji odmažu proširenje i mogu da odvrate Srbiju i ostale zemlje kandidate da istraju u naporima prema punopravnom članstvu", naveo je Deil za TV Panon na pitanje kako bi ocenio jučerašnji izveštaj o Srbiji.

Na pitanje kakvo je mišljenje frakcije "Fides-HDNP" u EP povodom formulisanih kritika na račun Srbije, Deli kaže da kritike mogu biti formulisane na različite načine, ali da iskorišćene formulacije ne mogu biti svrsishodne.

"I u tom smislu vidim i grešku EP što kritike formuiliše na način koji nije primeren prilikama. Evropa se nalazi u komplikovanom geopolitčkom statusu i iz tog razloga proširenje, jačanje partnerstva je ključno. EP sa takvim pristupom i formulacijama ne doprinosi nikako jačanju partnerskih odnosa, poverenja i kredibiliteta EU i u regionu a naročito ne u slučaju Srbije", rekao je Deli.

Na pitanje u kojoj meri izveštaj EP utiče na proces pristupanja Srbije EU i da li je obavezujući, evroparlamentarac podseća da rezolucije i izveštaji EP nisu pravno obavezujući ali da i te kako utiču na akta i izveštaje ostalih institucija kao što su EK i Savet EU.

Zato je, kako kaže odgovornost EP veća jer treba da se pripazi u pogledu formulacija koje ulaze u izveštaje.

"Iz tog razloga, treba voditi računa jer formulacija kao što je uzajamno priznanje Srbije i Kosova prejudicira konačno rešenje i daleko premašuje okvire delovanja EP. Ona ne služi ni pomirenju u regionu niti doprinosi ubrzavanju evropskog puta Srbije", naglasio je on.

Deli na pitanje koji je razlog da EP veći akcenat stavlja na formulisanje kritika, umesto da ohrabruje zemlje i ističe napredak, podseća da izveštaje prati od 2014. godine i da je primetna loša tendencija.

"Od glavnog glasnogovornika proširenja, EP se polako preobratio u kočničara. Ti trendovi su veoma opasni jer postoji problem u pogledu volje, želje i političke odlučnosti ka proširenju. Imamo puno članica koje formulišu kritike i umorne su od proširenje i iz tog razloga takvi tekstovi odmažu u ovako teškoj situaciji", rekao je Deli.

Prema njegovim rečima, razlozi za takve formulacije su poltičke konotacije i vezani su za bilateralne nerešene odnose što se, kako je dodao rešava u bilateralnim otvorenim partnerskim razgovorima a ne iznoseći probleme na međinarodnu scenu pred EU institucije.

Ovakve aktivnosti i ovakav pristup EP je svakako nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju, rekao je Deli i dodao da se nada da će u budućnosti EP imati pozitivnije ocene.
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC
Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: