Teška optužba iz Minska: Zapad se sprema za rat

Minsk -- Nedavni vojni koraci Zapada, pogotovo aktivnosti u Poljskoj, u suštini su pripreme za rat.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Tu tvrdnju je izneo Ruslan Kosigin, načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja Generalštaba beloruskih oružanih snaga.

"Čitav niz vojnih priprema Zapada, uključujući i one koje se odvijaju na teritoriji Poljske, svedoči o sistematskoj vojnoj aktivnosti Vašingtona i Brisela, koju pokrivaju izgovorom da pokušavaju da obuzdaju pretnju sa istoka, a zapravo stvaraju mehanizme za grupisanje trupa u najkraćem mogućem roku i za njihovu moguću upotrebu u određenim operativnim oblastima", izjavio je Kosigin, prenosi Tas.

Kosigin, koji je i zamenik načelnika Generalštaba beloruskih oružanih snaga, kaže i da su te aktivnosti zapravo pripreme za angažovanje vojske na istočnom krilu NATO.

Dodao je da se Poljska i baltičke države "pretvaraju u poligon za testiranje na kome SAD planiraju da pokrenu još jedan krvavi sukob u Evropi protiv Ruske Federacije i njenih saveznika", navodi Tas.

A šta ako se Belorusija uključi?

Belorusija najavila adekvatan odgovor Poljskoj: "Primarna meta"

Lukašenko: "Ukrajina napala Belorusiju"

"Postojanje ovih planova potvrđuju i tekuće operativne i borbene obuke, u okviru kojih se uvežbava prebacivanje trupa, formiranje operativnih grupa, njihova upotreba i sveobuhvatna podrška, dok se kao protivnici smatraju Rusija i Belorusija", izjavio je Kosigin.

On je naveo i da tekuće pripreme za razmeštanje evropskog segmenta američkog sistema protivraketne odbrane zaslužuju posebnu pažnju Belorusije i dodao da će NATO ovih dana pustiti u rad bazu protivraketne odbrane u Poljskoj.

"Neki poljski političari traže da se istorijske poljske zemlje vrate u okrilje Poljske, misleći na zapadne oblasti Ukrajine i Belorusije", naveo je Kosigin.

U slučaju provokacija sa Zapada, odgovor Belorusije će biti proporcionalan i oštar, naveo je Kosigin i dodao da "Poljska mora da shvati da će u slučaju sukoba ta zemlja i njena vojna infrastruktura postati primarna meta napada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu