Belorusija najavila adekvatan odgovor Poljskoj: "Primarna meta"

Zapadne države treba da shvate da će odgovor Belorusije na bilo kakvu vojnu provokaciju biti adekvatan.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Epa/ARDILES RANTE
Foto: Epa/ARDILES RANTE

To je izjavio šef Vojnoobaveštajne službe i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Ruslan Kosigin.

Po njegovim rečima, teritorija Poljske i baltičkih država postaju poligon gde SAD planiraju da pokrenu konflikt u Evropi protiv Rusije i njenih saveznika.

"Ove planove potvrđuju i tekuće operativne i borbene obuke, u okviru kojih se uvežbava prebacivanje trupa, formiranje grupa, njihova upotreba i sveobuhvatna podrška, dok se kao protivnici smatraju Rusija i Belorusija", smatra šef Vojnoobaveštajne službe.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju da skup mera za raspoređivanje američkog sistema protivraketne odbrane na teritoriji Evrope zaslužuje posebnu ocenu. U Poljskoj je u završnoj fazi puštanje u rad sistema protivraketne odbrane.

Ruslan Kosigin je siguran da poljske vlasti imaju militarističke aspiracije, koje podržavaju zapadne zemlje i SAD, što dovodi do povećanja napetosti duž granica Savezne države (Rusije i Belorusije). Sve ovo zajedno mogu biti pripreme za vojne operacije na istoku.

"Istovremeno, (a to treba da razume, pre svega, poljsko rukovodstvo) u slučaju sukoba, teritorija Poljske sa svojom vojnom infrastrukturom postaje primarna meta udara", rekao je zamenik načelnika Generalštaba.

Štaviše, on je precizirao da bi uzvratni napad mogao biti izveden na komandne centre, sisteme kontrole, punktove za raspoređivanje vojske, kao i strateške objekte.

"Belorusi su miroljubiv narod, ali spremni smo za različite scenarije razvoja situacije. Ne bih želeo da taj scenario bude vojni, ali Zapad treba jasno da shvati da će naš odgovor na bilo kakvu oružanu provokaciju definitivno biti adekvatan i oštar", upozorio je visoki vojni zvaničnik.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu