Belorusija najavila adekvatan odgovor Poljskoj: "Primarna meta"

Zapadne države treba da shvate da će odgovor Belorusije na bilo kakvu vojnu provokaciju biti adekvatan.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 06.07.2022.

17:56

Belorusija najavila adekvatan odgovor Poljskoj:
Foto: Epa/ARDILES RANTE

To je izjavio šef Vojnoobaveštajne službe i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Ruslan Kosigin.

Po njegovim rečima, teritorija Poljske i baltičkih država postaju poligon gde SAD planiraju da pokrenu konflikt u Evropi protiv Rusije i njenih saveznika.

"Ove planove potvrđuju i tekuće operativne i borbene obuke, u okviru kojih se uvežbava prebacivanje trupa, formiranje grupa, njihova upotreba i sveobuhvatna podrška, dok se kao protivnici smatraju Rusija i Belorusija", smatra šef Vojnoobaveštajne službe.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju da skup mera za raspoređivanje američkog sistema protivraketne odbrane na teritoriji Evrope zaslužuje posebnu ocenu. U Poljskoj je u završnoj fazi puštanje u rad sistema protivraketne odbrane.

Ruslan Kosigin je siguran da poljske vlasti imaju militarističke aspiracije, koje podržavaju zapadne zemlje i SAD, što dovodi do povećanja napetosti duž granica Savezne države (Rusije i Belorusije). Sve ovo zajedno mogu biti pripreme za vojne operacije na istoku.

"Istovremeno, (a to treba da razume, pre svega, poljsko rukovodstvo) u slučaju sukoba, teritorija Poljske sa svojom vojnom infrastrukturom postaje primarna meta udara", rekao je zamenik načelnika Generalštaba.

Štaviše, on je precizirao da bi uzvratni napad mogao biti izveden na komandne centre, sisteme kontrole, punktove za raspoređivanje vojske, kao i strateške objekte.

"Belorusi su miroljubiv narod, ali spremni smo za različite scenarije razvoja situacije. Ne bih želeo da taj scenario bude vojni, ali Zapad treba jasno da shvati da će naš odgovor na bilo kakvu oružanu provokaciju definitivno biti adekvatan i oštar", upozorio je visoki vojni zvaničnik.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: