Sve više se trese Džonsonova vlada – pljušte ostavke, stigla još jedna FOTO

U vladi britanskog premijera Borisa Džonsona pljušte ostavke.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2022.

16:18

Sve više se trese Džonsonova vlada –  pljušte ostavke, stigla još jedna FOTO
Foto: Tanjug/House of Commons/PA via AP

Danas je ostavke do sada podnelo još pet ministara i osam zvaničnika vlade.

Posle ministara zdravlja i finansija, ostavke su podneli ministar obrazovanja Aleks Burgert, ministar privrede Li Rouli, ministarka kulture Džulija Lopez, ministarka za lokalna pitanja Kemi Bedenok i ministar Nil O'Brajan.

Ostavke su podneli i dvojica zvaničnika Ministarstva obrazovanja Robin Voker i Vil Kvins, dve savetnice u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu energetike Lora Trot i Felisiti Bučan, sekretarka iz Ministarstva pravde Viktorija Atkins, sekretar Džon Glen iz Ministarstva finansija, Džo Čerčil iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i Stjuart Endrj iz Ministarstva za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu. Inače, najnovije ostavke podnete su uoči i tokom suočavanja Borisa Džonsona sa pitanjima poslanika u parlamentu.

Podsetimo, britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak, podneli su u utorak ostavke u razmaku od samo 10 minuta.

Džonsona napustio još jedan ministar

Britanskog premijera Borisa Dzonsona napustio je još jedan ministar.

Nakon dve ostavki u britanskoj vladi ostavku je danas podneo Majk Frir, ministar za izvoz i ravnopravnost.

U međuvremenu, a u situaciji sve brojnijih poziva da podnese ostavku, premijer izjavljuje da mu je istina veoma važna.

U parlamentu je, naime, u diskusiji na temu političkog integriteta, a na pitanje "kako je to njemu važna istina" Džonson odgovorio: "veoma važna".

Inače, Frir, koji je danas podneo ostavku, kazao je da oseća da se udaljavaju od politike Konzervativne partije kojoj je pristupio i to, kako je naveo, ne samo u stvaranju atmosfere neprijateljstva prema LGBT osobama.

Zbog toga je poručio:"Žalim što više ne mogu da branim politiku sa kojom se suštinski ne slažem".

Rojters dodaje da će grupa ministara tražiti od DŽonsona da podnese ostavku, a među njima i jedan visoki zvaničnik Konzervativne partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: