"Sadašnji vojni sistem dostigao je svoje granice. Vraćamo obavezno služenje vojske"

Zemlja s manje od dva miliona stanovnika, koja se graniči sa Belorusijom i Rusijom, donela je odluku o vraćanju obaveznog služenja vojske.

Izvor: Telegraf

Sreda, 06.07.2022.

08:00

EPA-EFE Philipp Gueland/Ilustracija

Reč je o Letoniji, koja trenutno ima samo 7.500 vojnika u aktivnoj službi i pripadnike Nacionalne garde, uz potporu 1.500 NATO vojnika.

Letonski ministar obrane Artis Pabriks najavio je sinoć vraćanje obaveznog vojnog roka u jeku rastućih napetosti sa susednom Rusijom i sukoba u Ukrajini.

"Sadašnji vojni sistem Letonije dostigao je svoje granice. Istovremeno, nemamo razloga da verujemo da će Rusija da promeni svoje ponašanje", rekao je Pabriks novinarima.

Letonija je odustala od obavezne službe nakon ulaska u NATO. Vojsku ove baltičke zemlje članice Evropske unije čine profesionalni vojnici i dobrovoljci Nacionalne garde koji vikendom honorarno služe u pešadiji.

Prema Pabriksu, obavezni vojni rok, koji će se odnositi samo na muškarce, biće vraćen 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: