"Zemljotres" kod Džonsona: Padaju ostavke; on već odgovorio?

London -- Britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak, podneli su u utorak ostavke u vladi premijera Borisa Džonsona, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

"Razgovarao sam sa premijerom kako bih mu preneo odluku o ostavci. Bila je velika privilegija da budem na ovoj poziciji, ali mi je žao što ne mogu da nastavim mirne savesti", naveo je Džavid na Tviteru.

Sunak je rekao da je nevoljno došao do zaključka da "ne može ovako više da se nastavi".

"Javnost s pravom očekuje da se vlada vodi kako treba, kompetentno i ozbiljno. Shvatam da je ovo možda moj poslednji ministarski posao, ali verujem da se za određene standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku", istakao je ministar finansija na Tviteru.

U pismu premijeru Džonsonu, takođe objavljenom na njegovom Tviter nalogu, Sunak je ukazao na "ogromne izazove" sa kojima se Britanija suočava, dodajući da je narod "spreman da čuje istinu".

"U pripremama za naš predloženi zajednički govor o ekonomiji sledeće nedelje, postalo mi je jasno da su naši pristupi fundamentalno različiti", naglasio je Sunak.

Džonson već imenovao nove ministre

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je danas Nadima Zahavija na položaj ministra finansija umesto Rišija Sunaka koji je ranije danas dao ostavku nezadovoljan Džonsonovim političkim vođstvom.

Zahavi (55) je nasledio ministarstvo finansija u trenutku kada se britanska ekonomija kreće putem verovatne recesije, prenosi Rojters.

One će po svemu sudeći biti suocen sa trenutnim pritiskom da učini više kako bi pomogao britanskim domaćinstvima koja se bore sa porezima koji su na putu da dostignu najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Zahavi je ranije bio sekretar za obrazovanje, a njega je na tom položaju zamenila Mišel Donelan, dosadašnja ministarka za visoko obrazovanje.

Džonsonov kabinet je potvrdio i da će Stiv Barkli zameniti Sajida Džavida na položaju ministra zdravlja i socijalne zaštite, navodi u izveštaju BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu