Kisindžer odgovorio Zelenskom: "Nisam to rekao"

Henri Kisindžer je demantovao da je ikada tvrdio da Rusija treba da zadrži teritorije za koje Ukrajina smatra da su pod njenom jurisdikcijom.

Izvor: B92, RT

Utorak, 05.07.2022.

13:15

Kisindžer odgovorio Zelenskom:
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

On je dodao da su kritike upućene na račun njegovim izjava neumesne.

"Trenutno Rusija i dalje zauzima 15% predratne ukrajinske teritorije. Ona mora biti vraćena Ukrajini pre nego što se uspostavi značajan prekid vatre", rekao je bivši američki državni sekretar u intervjuu za magazin TIME objavljenom u nedelju, prenosi RT na engleskom. Kisindžer smatra da bi Krim i deo Donbasa koji su kontrolisale proruske snage Donjecka i Luganska trebalo izbaciti iz jednačine jer za Rusiju imaju veliki značaj i van aktuelne krize. "Nisam rekao da se teritorija treba odreći", naglasio je on. "Samo sam implicirao da bi trebalo da ima poseban status u svim pregovorima", dodao je. Kisindžer upozorava na krajnji rok za mirovno rešenje u Ukrajini. Ovaj 99-godišnjak je komentarisao primedbe koje je izneo u maju tokom govora video linkom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Pozvao je da ubrzo počnu mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine i upozorio da će neuspeh Zapada da odgovori na bezbednosne interese Moskve povući bliže Kini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je u više navrata odbacio bilo koji ishod osim ruskog vojnog poraza kao neprihvatljiv za njegovu zemlju, osudio je Kisindžera zbog onoga što je tvrdio da je umirenje Rusije. Ukrajinski lider je državnika uporedio sa arhitektima Minhenskog sporazuma iz 1938. godine – Ujedinjenim Kraljevstvom i Francuskom – koji je otvorio put za invaziju nacističke Nemačke na Čehoslovačku. Posle oružanog puča na Majdanu 2014. godine, Krim je glasao da napusti Ukrajinu i postane deo Rusije, što je Moskva odobrila. Dve republike Donbasa su u međuvremenu tražile široku autonomiju unutar Ukrajine, ali su se naoružale kada su nove vlasti u Kijevu počele vojni obračun protiv njih. Rusija je navela potrebu da zaštiti republike od nastavka ukrajinskih napada pre nego što počne sopstvenu ofanzivu na Ukrajinu u februaru. Kisindžerov intervju je bio posvećen raspravi o njegovoj novoj knjizi o vođstvu izuzetnih državnika. On istražuje šest slučajeva: posleratni kancelar Zapadne Nemačke Konrad Adenauer, francuski predsednik Šarl de Gol, egipatski predsednik Anvar Sadat, premijer Singapura Li Kuan Ju i britanska premijerka Margaret Tačer. Na pitanje da oceni vođstvo Zelenskog, Kisindžer je ponovio svoje stavove da je taj čovek odigrao istorijsku ulogu osvajanjem predsednika u naciji koja "obično ne bi birala nekoga kao on, zbog njegovog porekla" – misleći na njega da je Jevrej, kao što je i sam Kisindžer. On je dodao da "ostaje da se vidi da li može da institucionalizuje ono što je započeo ili je to uticaj jedne izuzetne ličnosti na veoma dramatičnu situaciju". "Nije se izrazio o tome kako će svet izgledati posle rata sa istom jasnoćom i ubeđenjem sa kojim vodi rat", rekao je vremešni diplamata. "Ali smatram ga sjajnom figurom", dodao je kisindžer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: