Novi napad – Moskva "oštro osudila"

Moskva je osudila napad iz vazduha koji se pripisuje Izraelu kraj ruskog uporišta tokom vikenda, ocenivši da su takvi napadi "kategorički neprihvatljivi".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Mi oštro osuđujemo takve neodgovorne akcije koje krše suverenitet Sirije i osnovne norme međunarodnog prava i zahtevamo da bezuslovno prestanu", saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, preneli su izraelski mediji.

Meta napada u subotu bilo je područje kraj sirijskog grada Al-Hamidijah južno od Tartusa, gde se nalazi glavna ruska pomorska baza u regionu.

U napadu je ranjeno dvoje civila i pričinjena je znatna šteta civilnoj infrastrukturi, saopštila je Moskva.

Sirija je takođe optužila Izrael za taj napad, a izraelska vojska nije odgovorila na optužbe u skladu sa svojom politikom da ne komentariše vojne operacije u toj susednoj zemlji.

Izrael je više stotina puta napao mete u Siriji tokom godina, ali retko preuzima odgovornost, podsećaju agencije.

Izraelski lideri su ranije govorili da su mete baze proiranskh milicija poput libanskog ekstremističkog Hezbolaha, čiji se pripadnici bore na strani snaga predsednika Sirije Bašara Asada, te isporuke oružja iranskim saveznicima u regionu.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navela je da je meta napada u subotu bilo oružje namenjeno Hezbolahu, ali to nije potvrdila nijedna druga organizacija.

Sirijska državna novinska agencija SANA je javila da su u subotu izraelski borbeni avioni iznad Sredozemnog mora ispalili rakete zapadno od libanskog grada Tripolija.

Izraelska vojska napada mete u Siriji uglavnom noću, a ovog puta se napad dogodio oko 6.30 i SANA navodi da je ciljana farma pilića. Sirija često tvrdi da mete izraelskih napada nisu vojne.

Izraelski napadi se nastavljaju u sirijskom vazdušnom prostoru koji uveliko kontroliše Rusija iako su veze sa Moskvom pogoršane u proteklim mesecima. Izrael sve više podržava Ukrajinu u ratu sa Rusijom, ali teži da održi slobodu kretanja iznad Sirije.

Rusija je prethodno oštro osudila Izrael posle napada 10. juna na međunarodni aerodrom Damask koji se takođe pripisuje izraelskoj vojsci.

Zbog štete pričinjene u tom napadu aerodrom je bio zatvoren dve nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu