Ambasadori EU: Prioritet Crne Gore je evropska agenda, a ne Temeljni ugovor sa SPC

Ambasadori zemalja Evropske unije izrazili su zabrinutost da bi potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2022.

14:24

Ambasadori EU: Prioritet Crne Gore je evropska agenda, a ne Temeljni ugovor sa SPC
Foto: EPA/EFE STEPHANIE LECOCQ

Prema njihovom shvatanju to bi moglo da izazove političku nestabilnost i dovede čak i do pada Vlade, prenosi Vijesti.

Kako je "Vijestima" potvrđeno iz više izvora, oni su to preneli premijeru Dritanu Abazoviću na dvočasovnom sastanku koji je održan juče. Deo ambasadora je upozorio da Crna Gora ne sme da propusti priliku koju ima da napravi značajne korake ka članstvu u EU, a da za to mora da postoji politička stabilnost i da na tome mora da radi cela Vlada. Abazović je rekao da razume zabrinutost, ali da će Temeljni ugovor biti na dnevnom redu Vlade u petak i da to pitanje ne može da se odlaže u nedogled. Ambasadori su bili stava da je prioritet evropska agenda Vlade, a da Temeljni ugovor nije deo te agende. Ambasadori su naglasili da se ne bave sadržajem teksta Temeljnog ugovora i da je poželjno rešenje svih spornih pitanja u društvu, a ne njihovo odlaganje, ali da ako je cena toga pad Vlade i time odlaganje EU integracija, da smatraju da je razumno izbeći takav scenario. Na sastanku je značajan deo razgovora posvećen rešavanju pitanja sa evropske agende, pre svega imenovanja u pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: