Mišel u Skoplju "smiruje strasti"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao u Skoplje zbog francuskog predloga kojim bi trebalo da se odblokira put S. Makedonije u EU.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2022.

14:11

Mišel u Skoplju
Alexandra_Strekoza/ Depositphotos

ON se sastao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a dvojica predsednika su se složila da bi prihvatanje francuskog predloga za rešavanje spora Skoplja i Sofije omogućilo otvaranje prve faze pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Šarl Mišel koji je doputovao u jednodnevnu posetu Skoplju da bi dobio podršku za francuski predlog za pregovački okvir za Severnu Makedoniju, koji je naišao na jak otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.
Predsednik Evropskog saveta se prvo sreo sa Pendarovskim, posle čega će prisustvovati sedici Vlade Severne Makedonije o francuskom predlogu. Premijer Dimitar Kovačevski je krajem prošle sedmice rekao da je predlog prihvatljiv i započeo, kako je navavio, široke društvene konsultacije, koje treba da završe raspravom parlamenta o tom ponudjenom dokumentu.

Na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta, kako je saopšteno, Pendarovski je pozdravio Mišelovu posetu, okarakterišući je kao pokazatelj posvećenosti Evropske unije i informisao o toku širokog konsultativnog procesa koji se vodi u vezi sa francuskim predlogom, kao i atmosferi u makedonskom društvu po tom pitanju.

"Dva predsednika su se saglasila da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, čime će se de fakto deblokirati evropske integracije Severne Makedonije. Osim toga, otvaranje prve faze predstavlja dalji podsticaj napretku i prosperitetu Severne Makedonije, ali će se pozitivno odraziti i na ukupnu situaciju na Zapadnom Balkanu", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su Pendarovski i Mišel razmenili mišljenje u kontekstu zabrinutosti građana po pitanju identiteta, za šta je predsednik Pendarovski istakao da makedonski jezik i identitet mora da poštuje i garantuje EU.

Francuka, koja je do kraja juna prdsedavala EU, predložila je dokumnet za koji je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao da ne način za rešavanje spora Skoplja i Sofije i mogučnost Severna Makedonije da počne pregovore za članstvo u EU.

Protivnici predloga, medju kojima i bivši ministar sporljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjavanje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i ne omogućava da Skoplje u dogledno vreme počne pregovore.

Francuzski predlog je u prvom trenutku bio odbio i premijer Kovaćevski kao neprihvatljiv u tadašnjoj formi, koju je odmah prihvatila Sofija, ali je kasnije podržao kao prihvatljiv takozvani modifikovani predlog koji je kasnije poslat Skoplju.

U glavnm gradu Severne Makdonije se od subote, svako veče održavaju masovni protesti koji imaju podršku VMRO DPMNE, tražeći da se odbije predlog, jer vodi bulgarizaciji Severne Makedonije i njenih građana.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: