"Je*eš sistem u kom je jedna petica pitanje života i smrti"

Zagreb -- Slučaj supruge hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koja je urgirala kod direktorke škole zbog sina pokrenuo je niz pitanja.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija, foto: Depositphotos/archideaphoto
Ilustracija, foto: Depositphotos/archideaphoto

U komentaru koji je objavljen na portal Index.hr, navpodi se da je hrvatsko školstvo u problemima, kao i da problemi nisu novi, već su stvarani i gomilani kroz protekle tri decenije.

“Najsažetije objašnjenje tih problema se može izreći pomoću samo tri slova: HDZ”, stoji u komentaru na Indexu.

U tekstu se navodi da je vladajuća stranka u Hrvatskoj 30 godina hrvatsko školstvo uvalila u hiljade veroučitelja, postavljala je lojalne kadrove na mesta direktora, a sve vreme je sprovođena negativna selekcija. Pritom, nastavlja se dalje, materijalni položaj prosvetnih radnika bio je i ostao mizeran.

“U tih 30 godina svet se ubrzao i duboko promenio, što nisu pratile i odgovarajuće reforme u školskom sistemu, koje su - kada bi došle - dolazile prekasno i bile sprovođene polovično. Čak se čini da je svaki takav pokušaj poboljšanja hrvatskog školstva ceo system samo još više unazadio i zakomplikovao”, navodi se u komnetaru.

Takođe, ističe se da Hrvatska sada ima preopterećene učenike, ponižene, izluđene ili nezainteresovane nastavnike, navalentne roditelje, Katoličku crkvu koja iz pozadine ordinira u svom interesu te ministra obrazovanja koji je na tu funkciju došao da se malo odmori pre odlaska u penziju.

Školstvu nedostaje i novac i odgovarajući kadar i, najvažnije, vizije u kom smeru bi trebalo da se ide. Najveće žrtve toga su naravno učenici, od onih čiji talenti ne mogu da dođu do izražaja, do onih koji pate pod jarmom ambicioznih roditelja i jure prosek 5.0.

“Sve to je pozornica na kojoj se odvija najnoviji dramski zaplet hrvatske medijsko-političke scene, onaj o tome kako je Sanja Musić Milanović, supruga predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, napisala mejl protestujući protiv propusta u obrazovanju njenog mlađeg sina, što je na kraju rezultiralo time da se Milanoviću junioru dve četvorke isprave na petice”, piše u tekstu.

Sadržaj je tu postao sporedan ili nevažan. Važno je imati sve petice da bi se lakše upalo na željeni fakultet, koji će onda dovesti do željene karijere i mogućnosti da se digne kredit za stan koji se otplaćuje taman nekad do pred penziju, smatra autor i ironično dodaje da od kolevke pa do groba više nije najlepše đačko doba.

Sve je postalo grč, očaj, besomučno takmičenje, ozlojeđenost, “buling”. “Je*eš takav sistem u kom je jedna petica pitanje života i smrti. Trebalo bi bolje od toga. Ali bolje neće biti sve dok se većina bude uklapala u postojeće stanje i tako podržavala njegovo nastavljanje”, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu