Epidemiolog iz "Batuta": Povećava se

Beograd -- Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" Vladan Šaponjić kaže da se broj novoobolelih od koronavirusa povećava zbog pojave novih podvarijanti omikrona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA / EFE Valdrin Xhemaj/Ilustracija
Foto: EPA / EFE Valdrin Xhemaj/Ilustracija

Prema njegovim rečima, te nove sojeve karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika.

Šaponjić za Tanjug kaže da su trenutno aktuelne podvarijante BA.4 i BA.5 omikrona, te da se one razlikuju od prethodnih sojeva, jer najveći broj obolelih ima blagu kliničku sliku.

"Pozivamo građane, naročito one koje imaju povećan rizik od težih formi boelsti i hospitalizacije, da nose maske u zatvorenom prostoru kada se nalaze u većoj gužvi, u čekaonicama i gradskom prevozu", naveo je Šaponjić.

Šaponjić je apelovao na građane da prime treću dozu vakcine kako bi se zaštitili od virusa i naveo da bi stariji od 60 godina trebalo da prime četvrtu dozu, ukoliko je od prethodne vakcine prošlo najmanje pet meseci.

Kaže i da se simptomi novih podvarijanti ne razlikuju u odnosu na prethodne sojeve, te da se kod obolelog javlja povišena temperatura, kašalj i malaksalost.

Ističe da kod koronavirusa posebno zabrinjava pojava postkovid sindroma, odnosno različitih bolesti koje se javljaju nakon akutne bolesti i traju više nedelja i meseci.

"Važno je da građani znaju da primljene tri doze vakcine u visokom procentu štite ne samo od komplikacija akutne bolesti već i od postkovid sindroma i to se odnosi na sve varijatne virusa pa i na omikron", kazao je Šaponjić.

Na pitanje šta možemo da očekujemo u narednom periodu, da li će broj obolelih nastaviti da raste, Šaponjić kaže da je teško davati dugoročne prognoze, ali da očekuje da će se u narednih nekoliko nedelja nastaviti tendencija rasta.

"Narednih nekoliko nedelja je racionalno čuvati se", kazao je Šaponjić.

Komentarišući pojavu virusa Zapadnog Nila u našoj zemlje, Šaponjić ističe da je on prisutan u Srbiji već nekoliko godina. Kako je rekao, nadzor se sprovodi u skladu sa stručno-metodološkim uputstvima i programima i kod životinja i kod ljudi, te nema razloga za zabrinutost.
"Za sada nema signala bitnog poremećaja epidemiološke situacije, tako da se ne dešava ništa neuobičajeno", kazao je Šaponjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu