UN saopštile: Postoje masovne grobnice, ali ne u Ukrajini

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji saopštila je danas da "verovatno postoje masovne grobnice" koje tek treba da se istraže.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Alexandros Michailidis
Ilustracija: Shutterstock/Alexandros Michailidis

I da ih možda ima i do 100, u gradu gde je otkriveno stotine tela. Istovremeno se apeluje na Tripoli da nastavi potragu.

Izveštaj će biti podnet ove nedelje Visokom komesarijatu UN za ljudska prava, a u njemu su detalji toga kako je milicija, koju je vodilo sedmoro braće, pogubila i zatvorila stotine ljudi u periodu između 2016. i 2020. godine, ponekad državši ih u malim objektima nalik pećnicama, nazvanim "kutije", koje su zapaljene tokom ispitivanja, preneo je Rojters.

Dokazi nezavisne komisije o kidnapovanju, ubistvima i mučenju predstavljaju jedan od "najneverovatnijih" primera kršenja ljudskih prava u burnom periodu od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine.

Među žrtvama su bili invalidi, kao i žene i deca, navodi se u izveštaju napisanom na 51 stranici.

Na osnovu svedočenja i dve posete Libiji, misija je ocenila da postoje "razumne osnove" da se kaže da je milicija Kanijat počinila zločine protiv čovečnosti.

Identifikovana su četvorica komandanata koji su direktno učestvovali u zlodelima.

Libijske vlasti su već pronašle 247 tela u masovnim i pojedinačnim grobnicama u oblasti Tarhuna u zapadnoj Libiji, a mnogi su i dalje bili vezani lisicama, sa povezima na očima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu