Putin otkrio plan, ministar saglasan: "Nastavlja se"

Jedinice koje su učestvovale u operaciji u Luganskoj Narodnoj Republici treba da povećaju borbenu gotovost i odmore se a ostali da se drže plana poručio Putin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

13:34

Putin otkrio plan, ministar saglasan:
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

"Jedinice koje su učestvovale u aktivnim borbenim dejstvima i postigle uspeh i pobede na luganskom pravcu, naravno, treba da se odmore i povećaju svoje borbene sposobnosti, dok druge, grupe 'Istok' i 'Zapad', treba da ispune svoje zadatke u okviru specijalne vojne operacije prema prethodnom planu", precizirao je predsednik Rusije.

"Nadam se da će se u njihovom pravcu sve odvijati isto kao što se do sada dešavalo u Lugansku", rekao je Putin, nakon sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Prema njegovim rečima, komandant Centralnog vojnog okruga Aleksandar Lapin i komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin podneli su u ponedeljak izveštaje i izneli predloge za nastavak ofanzivne operacije u Ukrajini.

Ruski predsednik takođe je čestitao vojnicima Rusije i Luganske Narodne Republike oslobođenje LNR, zahvalio im i poželeo im dalji uspeh.

"Znam i da su delovali aktivno, kompetentno, pokazujući hrabrost i herojstvo u pravom smislu te reči, pokazali su junaštvo u oslobađanju svoje zemlje", istakao je šef države.

Putin je predložio da se odlikuju svi zaslužni učesnici specijalne operacije u Ukrajini.

"Operacija uspešno završena, ali ruska vojska nastavlja"

Operacija oslobađanja Luganske Narodne Republike uspešno je završena, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Tokom dve nedelje opkoljene su i likvidirane grupe u Gorskom kotlu, u oblastima Lisičanska i Severodonjecka. Zadobijena je kontrola nad 25 naselja, od kojih su najveća Severdonjeck, Zoloto, Gorsko i Volčejarovka. Operacija je završena juče oslobađanjem jednog od najvećih gradova Luganske Narodne Republike – Lisičanska", rekao je on.

Tokom operacije oslobađanja Lisičanska, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od pet hiljada ljudi, uključujući nenadoknadive gubitke – više od dve hiljade ljudi, rekao je ruski ministar.

Šojgu je precizirao da su ruska vojska i jedinice Narodne milicije LNR uništile u protekle dve nedelje 196 ukrajinskih tenkova i oklopnih vozila, 12 aviona i jedan helikopter, 69 bespilotnih letelica, šest protivvazdušnih raketnih sistema velikog dometa, 97 borbenih raketnih vozila – višecevnih bacača raketa, 166 artiljerijskih oruđa i minobacača i 216 vozila različite namene.

Kako je istakao, ruska vojska nakon preuzimanja kontrole nad LNR nastavlja specijalnu vojnu operaciju.
Šojgu je dodao da Oružane snage Rusije čiste teritoriju oslobođenog Lisičanska, pružaju medicinsku pomoć civilima i isporučuju humanitarnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: