Šta će reći Erdogan? Švedska: Nismo ništa obećali

Švedska premijerka Magdalena Anderson demantuje tvrdnje Turske da je obećala deportaciju pojedinaca koje Ankara traži u zamenu da podrži njihov ulazak u NATO.

Izvor: Beta

Nedelja, 03.07.2022.

16:30

Šta će reći Erdogan? Švedska: Nismo ništa obećali
EPA/EFE/Brais Lorenzo

Uprkos ispitivanju novinara i zabrinutosti među kurdskim i turskim izbeglicama u Švedskoj, Anderson nije želela da kaže da li je Ankari dato takvo obećanje u zamenu da Turska ukine prigovore na članstvo Švedske u NATO-u.

"Osam godina sam ministarka i nikada nisam pričala o onome o čemu se govori u pregovaračkoj sobi", rekla je ona i dodala da je to "trenutno stavlja u prilično tešku situaciju".

U sporazumu koji su Stokholm i Helsinki potpisali na samitu NATO-a u Madridu u utorak, 28. juna dve nordijske zemlje složile su se da "ekspeditivno i temeljno" razmotre turske zahteve za ekstradiciju.

Nije dato nikakvo obećanje da će se ekstradicije zaista izvršiti, a Finska i Švedska su u međuvremenu podsetile da je proces u rukama vlasti i nezavisnih sudova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan je 30. juna na kraju samita NATO-a rekao da je Švedska dala "obećanje" da će izručiti "73 terorista" i zapretio da će blokirati članstvo u NATO-u ako se obaveze ne ispune.

Anderson, koju su novinari u više navrata danas pitali da potvrdi ili demantuje da je takvo obećanje dato, nije dala konkretan odgovor.

Ona je rekla da će Švedska nastaviti da poštuje domaće i međunarodne zakone, da nijedan švedski državljanin neće biti izručen, kao i da će odluka biti na nezavisnim vlastima i sudovima.

"Ako niste uključeni u terorističke aktivnosti, nema potrebe za brigom", rekla je ona.

Švedska liderka je održala svoju prvu konferenciju za novinare od povratka sa samite NATO-a u Madridu, tokom posete ostrvu Gotland u Baltičkom moru.

Na nedavno održanom NATO samitu u Madridu, potpisan je trilateralni memorandum Finske, Švedske i Turske. Izmedju potpisnika neće biti embarga na oružje, obe nordijske zemlje prestaće da podržavaju YPG/PYD, većinom kurdsku miliciju u Siriji za koju Turska tvrdi da je usko povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK).

Kako je najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, Švedska i Finska potpisaće u utorak protokol o pristupanju NATO-u.

Nakon potpisivanja, protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica Alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: