Ruski naučnik optužen za izdaju umro dva dana posle hapšenja

Ruski naučnik uhapšen prošle nedelje u Sibiru pod sumnjom za izdaju i prebačen u Moskvu, koji je bolovao od uznapredovalog raka gušterače, preminuo je.

Izvor: index.hr

Nedelja, 03.07.2022.

14:05

Ruski naučnik optužen za izdaju umro dva dana posle hapšenja
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

To je objavio njegov advokat.

Naučnik Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo, naveo je advokat Aleksander Fedulov.

"Juče je umro. Sutra ćemo podneti žalbu zbog pritvaranja", rekao je Fedulov.

Kolkerova porodica kazala je prošle nedelje da je odveden iz bolnice u Novosibirsku gdje je hranu primao kroz cevčicu nakon čega su ga službenici FSB prebacili na let za Moskvu.
Kolker je bio doktor fizike i matematike.. Porodica je izjavila da je optužen za saradnju s kineskim bezbednosnim službama gde je prethodno držao naučna predavanja. Protestovali su protiv tužbe tvrdeći da je nevin.

Državna novinska agencija TASS juče je objavila da je pod sumnjom za izdaju Rusija pritvorila još jednog naučnika u Novosibirsku. Nije jasno jesu li slučajevi povezani.

Poslednjih godina brojni su ruski naučnici hapšeni i optuženi za izdaju zbog navodnog prosleđivanja osetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da hapšenja često proizlaze iz neutemeljene paranoje. Za izdaju je u Rusiji predviđena kazna do dvadeset godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: