Predsednik odbio usvajanje ustavnih promena: Izbio veliki protest

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev odbio je usvajanje ustavnih promena koje bi sprečile region Karakalpakstana da održi referendum o odvajanju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/JAWAD JALALI
EPA/JAWAD JALALI

Veliki protest protiv predloženih izmena izbio je u petak u Nuku, glavnom gradu regiona Karakalpakstana, preneo je AP. Demonstranti su navodno pokušli da zauzmu vladine zgrade i sukobili se sa policijom.

Karakalpakstan je prostran, uglavnom pustinjski region na severozapadu Uzbekistana. Mirzijojev se sastao sa regionalnim poslanicima dan nakon nemira i kasnije najavio da će predloženi novi Ustav zadržati pravo regiona da traži otcepljenje.

Predsednik Uzbekistana uveo je policijski čas u Karakalpakiji i on će biti na snazi noću u okviru vanrednog stanja uvedenog do 2. avgusta, navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu predsednika, preneo je Sputnjik.

Kako se navodi u dokumentu, takođe, se nalaže da se na teritoriji Karakalpakije formira komanda, na čijem čelu će biti komandant nacionalne garde Rustam DŽajev. Za period vanrednog stanja predsednik je, takođe, naložio da se pojača zaštita javnog reda u Karakalpakiji, posebno važnih i kategorisanih objekata, uvede ograničenja slobode kretanja, uključujući vozila, obezbedi provera dokumenata, lični pretresi, kao i da se ograniči ulazak i izlazak iz Karakalpakije.

Zabranjuje se i organizovanje i održavanje mirnih skupova, zabavnih, sportskih i drugih javnih manifestacija, kao i prodaja oružja i municije. Istovremeno, on je naredio da se obezbedi privremeno oduzimanje oružja i municije od fizičkih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu