Kineski predsednik u zdravstvenom riziku

Hongkonški poslanik koji je snimljen u četvrtak iza kineskog predsednika Si Đinpinga objavio je danas da je testiran pozitivno na korona virus.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FELIX WONG
Foto: EPA-EFE/FELIX WONG

Objava je usledila posle Sijeve posete Hongkongu povodom obeležavanja 25. godišnjice i povratka te teritorije Kini od Velike Britanije.

Četrdesetdvogodišnji Stiven Ho, član najveće prokineske partije u Hongkongu bio je jedan od oko 100 zvaničnika kojima je dozvoljeno da budu blizu Si Đinpinga tokom grupnog fotografisanja u četvrtak popodne.

On je bio dva reda iza predsednika, prema slikama koje je objavila vlada.

To je bio prvo Sijevo putovanje van kontinentalne Kine od početka pandemije kovida-19. Ceremonije kojime je obeležena 25. godišnjica vraćanja Hongkonga Pekingu su sve organizovane uz poštovanje zatvorenih prostora gde su na snazi stroge zdravstvene mere.

Stiven Ho je rekao da je bio negativan na testu prvog dana Sijeve posete u četvrtak. On je drugi član zakonodavnog tela grada koji je dobio virus dok je kineski predsednik bio u Hongkongu. Jedan od predstavnika tog tela bio je testiran pozitivno u četvrtak ali on nije čestvovao u ceremonijama.

Vrlo stroge mere uvedene su da se obezbedi da korona virus i politička opozicija ne remete Si Đinpinga tokom njegove posete tom poluautonomnom gradu.

U Hongkongu je prodemokratski pokret ugušen pre tri godine posle ogromnih demonstracija. Tokom Sijeve posete neki delovi grada bili su zatvoreni, disidenti su stavljeni pod policijski nadzor a brojni novinari nisu dobili akreditracije da pokrivaju zvanične dogadjaje.

Kina je poslednja velika privreda koja i dalje primenjuje strategiju zvanu nula kovida čiji cilj je da se eliminiše svako širenje zaraze masovnim testiranjima, ciljanim zatvaranjima delova gradova ili celih gradova i dugim karantinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu