Većina hrvatskih građana je za dobre odnose sa Srbijom

Gotovo dve trećine hrvatskih gradjana smatra da bi Hrvatska i Srbija morale da imaju dobre medjusobne odnose (65,4 posto).

Izvor: Tanjug
Podeli
 Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Protiv takvog stava izjasnilo se 11 odsto, rezultati su istraživanja koje je za hrvatski RTL uradila agencija Promocija plus.

Žene su češće zagovornice takvog odnosa (67,6 posto), kao i najmladja populacija (70,2 posto) i najobrazovaniji (75,8 posto), te građani koji žive u Severnojadranskoj regiji (71 posto).

Članstvo Hrvatske u NATO, prema ovom istraživanju, podržava 54,9 posto gradjana, dok se 17,8 posto ispitanika ne slaže s hrvatskim članstvom u Alijansi.

Muškarci su češće za članstvo od žena (58,3 posto prema 51,8 posto), te mlađi u odnosu na najstarije. Polovina hrvatskih gradjana (47,8 posto) smatra kako je članstvo u EU donelo Hrvatskoj više dobrih nego loših stvari, njih 18,5 posto se ne slaže s takvim stavom.

Muškarcima je češće nego ženama prihvatljiv ovaj stav o korisnosti članstva (52,5 posto prema 43,5 posto), dok je najveća koncentracija zagovornika korisnosti članstva zabeleženo u starosnoj grupi od 31-40 godina (52,5 posto), te među najobrazovanijoj populaciji (53,5 posto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu