Kina zauzima Mesec? "Držite se podalje"

Kina moguće razmišlja o zauzimanju Meseca kao deo svog vojnog kosmičkog programa, rekao je direktor NASA Bil Nelson za "Bild".

Izvor: RT

Subota, 02.07.2022.

18:14

Kina zauzima Mesec?
Profimedia

U intervjuu objavljenom danas, Nelson je naveo da su Sjedinjene Države sada uključene u novu trku u kosmosu, ovog puta sa Kinom. On je naglasio da bi 2035. godine Peking mogao da završi izgradnju sopstvene Mesečeve stanice i da počne eksperimente godinu dana kasnije.

79-godišnji Nelson je naveo da "moramo biti veoma zabrinuti zbog sletanja Kine na Mesec", dodajući da "sada pripada Narodnoj Republici i da svi ostali treba da se drže podalje". Tvrdeći da je kineski kosmičkči program "vojni“, Nelson je objasnio da je konkurencija za južni pol Meseca posebno intenzivna jer bi se potencijalna nalazišta vode mogla koristiti u budućnosti za proizvodnju raketnog goriva.

Na pitanje "Bilda" kakve planove Kina ima ima u kosmosu, Nelson je rekao da su kineski astronauti zauzeti učenjem kako da unište satelite drugih zemalja. Uprkos uveravanjima Pekinga da njegov ambiciozni kosmiki program ima čisto miroljubive svrhe, Nelson je dugo oštar kritičar kineske politike u kosmosu. U aprilu je optužio kineske zvaničnike da odbijaju da sarađuju sa SAD-om u njihovim misijama i da prikrivaju važne podatke.

Ranije je, međutim, priznao da se NASA pridržava zakona iz 2011. koji zabranjuje agenciji direktnu saradnju sa kineskom vladom ili bilo kojim kineskim organizacijama bez eksplicitnog odobrenja Kongresa i federalnih organa za sprovođenje zakona. Kineski zvaničnici su na tu zabranu, nazvanu Vukov amandman, ukazali kao na "nesrećnu” i prepreku direktnoj saradnji sa NASA-om.

Nedavne sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog njene vojne operacije u Ukrajini navele su Rusiju da traži još dublju saradnju sa Kinom u kosmosu. Krajem februara, samo dva dana nakon pokretanja specijalne vojne operacije, direktor ruske kosmičke agencije Dmitrij Rogozin najavio je da će "Roskosmos" prekinuti rad na zajedničkim kosmičkim projektima sa Evropom i SAD-om i da će početi pregovore sa Kinom o koordinaciji i međusobnoj tehničkoj podršci svih misija u dubokom kosmosu.

U međuvremenu, u januaru ove godine, NASA-ina kancelarija generalnog inspektora upozorila je da bi broj kosmonauta agencije mogao biti premali da bi zadovoljio buduće potrebe. Broj od 44 kosmonauta, proglašen je za „jedan od najmanjih kadrova u poslednjih 20 godina“, dok se NASA priprema za svoju misiju "Artemis" istraživanja Meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: