Rešen misteriozni slučaj u Zagrebu: Moćni MIG uplašio građane; Oglasio se ministar odbrane

U Zagrebu se u subotu oko 12.15 čula detonacija u više delova grada, ali za sada nema zvaničnih informacija o čemu se tačno radi.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Građani javljaju da se detonacija čula na Črnomercu, Savici, u centru...

Kako su preneli 24sata, komandir Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih rekao im je da je verovatno reč o probijanju zvučne barijere.

"Prema obaveštenju ZOS-a, GS RH, u toku je ispitivanje MIG-a na području Republike Hrvatske, gde je moguće probijanje zvučne barijere", rekao je Jembrih.

Poznato šta se desilo?

Vatrogasci su odmah umirili Zagrepčane najavom da je u toku vežba. Ministarstvo odbrane je izgleda zaboravilo da pošalje obaveštenje.

Na sajtu Ministarstva odbrane nakon probijanja zvučne barijere, u 13.30 časova, HINA je objavila njihovo saopštenje, a obaveštenje je osvanulo na sajtu Ministarstva odbrane. Sat nakon probijanja zvučne barijere.

"Ploti 191. eskadrile borbenih aviona 2. jula 2022. godine u vremenu od 12 do 14 časova izvode letove tokom kojih je moguće očekivati probijanje zvučne barijere."

U okviru zadataka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. lovačke eskadrile 91. krila u subotu, 2. jula 2022. godine, od 12 do 14 sati izvode letove, tokom kojih se zvučna barijera može očekuje se da će biti slomljena.

Sve aktivnosti se izvode u područjima propisanih zona letenja u skladu sa propisima i pravilima kojima se uređuje korištenje zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Letovi se izvode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na nadmorskoj visini iznad 10.000 metara, uz poštovanje svih mjera sigurnosti.

"Molimo građane za razumevanje", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oglasio se Banožić

Nakon probijanja zvučnog zida što je danas iza podneva uznemirilo građane Zagreba oglasio se ministar odbrane Mario Banožić koji je izrazio žaljenje zbog svega, a za propust je prozvao načelnika Glavnog štaba i šefa Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRV).

"Žao mi je što je današnji probni let aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, a time i Glavnog štaba Oružanih snaga koji su, putem uobičajenih kanala komunikacije propustili unapred obavestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida", naveo je Banožić.

On je rekao da je od Glavnog štaba OS RH, načelnika admirala Roberta Hranja i komandanta HRV brigadnog generala Mihaela Križanca zatražio hitan izveštaj o tome zašto se propust dogodio i ko je za njega odgovoran.

Uznemirenost je, inače, bila tolika da se na stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) čak pojavila informacija o mogućem potresu u Zagrebu, kojeg, naravno, nije bilo, piše zagrebački Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu