Kraj izborne agonije u Srbiji - u roku od 72 sata?

Da li se nazire kraj izborne agonije u Srbiji?

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFEMARKO DJOKOVIC
EPA-EFEMARKO DJOKOVIC

Konačno zatvaranje nadaleko čuvenog birališta u OŠ "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu i preliminarni ulazak Koalicije Albanaca Doline u Skupštinu Srbije, posle petog kruga glasanja, moglo bi da znači da će već u ponedeljak biti poznati konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji, pišu Novosti.

Ali, pod uslovom da u zakonskom roku od 72 sata ne bude pristigla nijedna primedba na glasanje.

Ukoliko početkom nedelje bude zvanično stavljena tačka na rezultate, 4. avgust je krajnji rok za konstituisanje Skupštine Srbije, a nakon toga kreće da "otkucava sat" za 90 dana, koliko ima vremena za sastav nove vlade.

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije, na biračkom mestu broj šest, lista Šaipa Kamberija, na izborima održanim u četvrtak, osvojila je 698 glasova, a za prelazak cenzusa i osvajanje mandata bilo im je potrebno 609. Socijalistička partija Srbije, kojoj su Albanci oduzeli jedan mandat, pa sada umesto 32 ima jednog poslanika manje, zadobila je poverenje osam birača. Albanska demokratska alternativa i koalicija NADA imaju po dva, jedan glas otišao je listi oko naprednjaka, dok nevažećih glasova nije bilo. Kako je potvrdio OIK, u zapisnik nije unet nijedan prigovor članova biračkog odbora, a glasanje je osim zakašnjenja od deset minuta, proteklo bez većih problema.

I pre nego što su proglašeni konačni rezultati, Kamberi se obratio svojim biračima i poručio im da "uprkos svim političkim preprekama i opstruktivnom delovanju vlasti i države, lokalni Albanci nisu ostali bez poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije".

"Uspeh je postignut zahvaljujući velikoj podršci svuda gde su prihvaćene vrednosti liberalne demokratije. Gde god da se govori albanski. Odgovornosti su velike. Problemi su mnogi, kontekst je težak, ali se zaklinjem da ću štititi interese potlačenih i diskriminisanih Albanaca. Da ću voditi politiku prozapadne orijentacije za trajni mir u regionu", rekao je Kamberi.

Izbori u Velikom Trnovcu prvi put održani su kada i u celoj Srbiji, 3. aprila, i tada je izlaznost bila 23,3 odsto, odnosno glasala su 254 birača. Potom je glasanje ponovljeno 28. aprila, a biračko pravo iskoristilo je 697 glasača (64,4 odsto).

Mesec dana kasnije, 28. maja na biralište je izašlo 618 građana, odnosno 56,7 odsto. Repriza nije uspela 23. juna kada je biračko mesto zatvoreno zbog nesuglasica, a potom i zbog dojave o bombi. Proteklog četvrtka odziv je bio najveći, kada je glasalo 725 birača, odnosno njih 66,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu