Rumen Radev dao Vasilevu mandant da formira vladu

Predsednik Bugarske Rumen Radev predao je danas mandat za pokušaj formiranja nove vlade ministru finansija Asenu Vasilevu.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.07.2022.

23:27

Rumen Radev dao Vasilevu mandant da formira vladu
Shutterstock/Marynka Mandarinka/Ilustracija

Vasilev je iz Petkove stranke a "Nastavimo promene" sada ima sedam dana da pokuša da okonča, kako je naveo Radev, političku, ekonomsku i društvenu krizu u Bugarskoj, preneo je AP.

Vasilev, obrazovan na Harvardu, mora da podnese predlog kabineta na odobrenje predsedniku Radevu, a zatim će se suočiti sa glasanjem o poverenju u parlamentu koji ima 240 mesta.

Do sada je obezbedio podršku jednog od Petkovih bivših koalicionih partnera, ali mu je potrebna mnogo šira podrška da bi dobio parlamentarnu većinu.

Vasilev je dobio mandat nakon što je levičarska Bugarska socijalistička partija (BSP), partner u Petkovovoj koaliciji, odbacila mogućnost da ga podrži.

BSP, tradicionalno prijateljski nastrojen prema Moskvi, ljut je zbog odluke Petkova da protera ruske diplomate.

Petkov je 28. juna saopštio da Bugarska proteruje 70 ruskih diplomata koji su radili protiv interesa Bugarske.

Ranije danas ambasadorka Rusije u Bugarskoj rekla je da će zatražiti od Moskve da zatvori svoju ambasadu u Sofiji.

Zahtev za glasanje o nepoverenju Vladi Bugarske podnela je opoziciona stranka desnog centra GERB, optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnosti da obuzda rastuću inflaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: