"Rusija je bezbednosna pretnja Finskoj"

Finska u novonastalim okolnostima ne može da zadrži neutralnost, jer je Rusija za nju postala bezbednosna pretnja, izjavio je Peka Havisto.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Mislim da je to nova realnost. Stvarno mislim da je evropska bezbednosna arhitektura srušena. To je nova situacija, postoji nova vrsta gvozdenog zida između Rusije i drugih zemalja. I naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na Ukrajinu“, naveo je finski ministar spoljnih poslova Havisto u intervjuu za CNN.

Havisto je dodao da postoji zabrinutost zbog neefikasnih razgovora o nuklearnom i hemijskom oružju, što je dovelo svet u situaciju u kojoj je bio za vreme kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

"Da, imamo jaku tradicionalnu vojsku. Biće nam dopremljeni avioni F-35. Ali, šta ako nam preti nekonvencionalno oružje“, upitao je Havisto, prenosi CNN.

Finski ministar je rekao i da je rat u Evropi izvan Ukrajine sasvim moguć.

"Naravno da postoji takva mogućnost i zato je toliko važno podržati Ukrajinu u ovom trenutku", istakao je Havisto, prenosi CNN.

Na pitanje da li Ukrajina može da pobedi u sukobu sa Rusijom, Havisto je odgovorio da "Ukrajinci mogu da se nose sa okolnostima u kojima se nalaze i da u tom smislu mogu da pobede u ovoj bici“.

"Mislim da su, naravno, moralno na visokom nivou. Veoma su ujedinjeni. Njima je potrebna naša podrška“, naveo je on, prenosi CNN.

Nakon decenija vojne neutralnosti, Finska i Švedska su na nedavno završenom samitu NATO u Madridu formalno pozvane da se pridruže alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu