Pomorska baza NATO-a u Draču?

Albanski premijer Edi Rama je na konferenciji za novinare u Tirani govorio o dešavanjima na samitu NATO-a.

Izvor: AA.com
Podeli
 EPA-EFE/J.J. Guillen
EPA-EFE/J.J. Guillen

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u petak da je njegova zemlja pozvala NATO da učestvuje u sufinansiranju vojnog dela nove luke u Draču, odnosno postavljanje pomorske baze vojnog saveza u toj luci, javlja Anadolu Agency (AA).

Rama je na konferenciji za novinare u Tirani govorio o dešavanjima na samitu NATO-a održanom u Madridu, ističući da je tamo izneo detalje o izgradnji pomenute luke.

"Na samitu smo razgovarali o našem projektu i uskoro vjerujem da ćemo se vratiti u Brisel radi nastavka pregovore o predlogu koji je izazvao, ne samo interesovanje već i želju za produbljivanjem razgovora o postavljanju pomorske baze NATO-a u novoj luci u kojoj se, osim komercijalnog i trgovinskog dela, očekuje i vojni", rekao je Rama.

Dodao je da će uskoro o ovom pitanju održati poseban sastanak sa kompletnim albanskim ekspertskim timom i sa stručnjacima alijanse, kako bi se detaljno predstavio projekat i nastavilo dalje sa razgovorima.

"Trenutno se u Kučovi gradi taktička zračna baza NATO-a, to je u potpunosti inostrano finansiranje, dok ćemo za luku u Draču, naravno, sami finansirati ceo komercijalni deo i pozvali smo NATO da učestvuje u finansiranju vojnog dela. Ako to ostvarimo, to će biti nešto što ima izuzetnu stratešku vrednost za Albaniju, ali i za sam NATO savez", rekao je Rama.

U Albaniji postoji nekoliko vojnih kompleksa nasleđenih iz komunističkog perioda, a poslednjih godina ponovo je u fokusu baza Kučova, koja će biti unapređena u prvu vazdušnu bazu NATO-a na Zapadnom Balkanu.

NATO je Albaniju, kao članicu saveza, izabrao za izgradnju svoje prve taktičke zračne baze u regionu, a u januaru 2022. godine, počeli su terenski radovi na implementaciji projekta modernizacije baze Kučova.

Završetak radova očekuje se na jesen 2023. godine, a prema tvrdnjama albanskih vlasti, bazu će koristiti obje strane, albanska vojska i NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu