Novi problemi za Kremlj: Ukrajinci sve aktivniji

Bilo je tri incidenta u okupiranom Hersonu u protekle dve nedelje, a zvaničnici upozoravaju na rast pokreta otpora u južnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

13:12

Novi problemi za Kremlj: Ukrajinci sve aktivniji
EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT

Avril Hejns, direktorka nacionalne obaveštajne službe, kaže da se Kremlj suočava sa "rastućom partizanskom aktivnošću na jugu Ukrajine".

Američki zvaničnici kažu da nedavni pokušaji atentata na proruske zvaničnike ukazuju na rastući pokret otpora u delovima južne Ukrajine, navodi CNN.

SAD smatraju da Rusija nema dovoljno snaga u Hersonu da efektivno kontroliše region, posebno nakon povlačenja vojske iz tog područja i njenog preraspoređivanja u Donbas.

Neuspeli pokušaj atentata na proruskog političara u Hersonu

Podsetimo, pre četiri dana ruska državna novinska agencija TASS objavila je da je eksplodirao automobil proruskog političara koji je od ruskih snaga "u novoj administraciji bio zadužen za obrazovanje i kulturu". Automobil Irine Mahnejeve je dignut u vazduh u mestu Kahovka, a ona nije povređena.

"Eksplozivna naprava je eksplodirala ranije nego što je planirano, što joj je spaslo život", piše TASS, pozivajući se na regionalnu policijsku upravu u Hersonu.

Pokušaj atentata potvrdio je i savetnik šefa ukrajinske vojne uprave Hersonske oblasti Sergej Klan.

Ranije je ubijen načelnik Odeljenja za porodicu i omladinu

Pre nedelju dana, Dmitrij Savlučenko, šef odeljenja za porodicu i omladinu hersonske vojno-civilne administracije, poginuo je u eksploziji automobila.

"Naši partizani su izvojevali još jednu pobedu", objavio je tada na Fejsbuku Serhij Klan i dodao: "Proruski aktivista i izdajnik dignut je u vazduh jutros u Hersonu u svom automobilu".

Region je pod kontrolom ruskih snaga od prvih dana invazije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: