Premijer Slovenije upozorava na "informacioni rat" Moskve na Balkanu

Premijer Slovenije Robert Golob upozorio je, u vezi sa ruskim uticajem na Balkanu.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

12:21

Premijer Slovenije upozorava na
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je naglasio da zemlje regiona moraju "smisliti planove" da se suprotstave očiglednom ruskom uticaju na tamošnju javnost i "informacionom ratu" koji dolazi iz Moskve.

"Moramo da računamo naklonost stanovništva prema Rusiji, a ne da je ignorišemo", rekao je.

U intervjuu za britanski Bi-Bi-Si, Golob je, na marginama jučerašnjeg samita NATO-a u Madridu, rekao da se "delovi lokalnog stanovništva zalažu za stavove Moskve i da zato treba da radimo sa vladama na Balkanu da približiti ih evropskoj poziciji". Moramo uzeti u obzir Rusiju, a ne ignorisati je, i naći čak i krhku ravnotežu, upozorio je slovenački premijer.

Kako prenose slovenački mediji, on je upozorio i na greške iz prošlosti u odnosu Zapada prema Rusiji, iz kojih, kako je dodao, treba izvući pouke.

"Moramo da učimo iz odnosa NATO-a sa Kinom"

"Događaji u Ukrajini bi se mogli drugačije odvijati da se NATO prema njoj odnosio na način na koji je tretirao Kinu. To je lekcija iz koje moramo da izvučemo", rekao je slovenački premijer, a prenose slovenački mediji.

Golob je u razgovorima sa slovenačkim medijima tokom samita najavio ubrzanje napora da Slovenija što pre dostigne cilj podizanja finansiranja svoje vojske na dva odsto BDP-a, prema sporazumima u NATO alijansi, i naveo da njegova vlada će promeniti raniji plan da to postigne samo do 2030. godine.

"Verujem da slovenački vojnik može da doprinese znatno više na Zapadnom Balkanu nego na nekom drugom području koje mu je manje poznato", rekao je Golob povodom odbrambenog akcionog plana Zapadne alijanse za jačanje svog istočnog krila prema Rusiji.

Prema njegovim rečima, taj plan će uključivati i procenu koja članica može dati relativno veći doprinos od drugih u određenoj oblasti.

"To svakako znači da će Slovenija morati temeljno da odmeri sadašnju odbrambenu i bezbednosnu doktrinu, ali uvek u okviru NATO-a. Jer samo u okviru NATO-a i kroz jedinstvo svih članica možemo biti uspešni u suočavanju sa budućim izazovima", rekao je Golob.

On je dodao da će njegova vlada u roku od nekoliko meseci usvojiti plan povećanja budžetskih sredstava za vojsku kako bi se prilagodila novonastaloj situaciji i promeni doktrine odbrane i odvraćanja NATO alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: