"Istorijski trenutak. Obistinilo se. Vijori se" VIDEO

Predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk saopštio je da se ponosi zastavom Evropske unije koja se sada vijori u ukrajinskom parlamentu.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

11:03

Default images

I to nakon što je zemlja postala kandidat za članstvo u Uniji.

"Istorijski trenutak! Zastava Evropske unije sada je u ukrajinskom parlamentu. To je bio moj san. Obistinilo se. Vrhovna rada zaslužuje zastavu EU i po boji i po značenju", objavio je Stefančuk na Tviteru danas nakon što se poslanicima putem video-veze obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U današnjem obraćanju predsednica EK je podvukla napredak zemlje na njenom putu ka članstvu u EU dok se brani od ruske invazije.

"Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo", saopštila je Ursula fon der Lajen.

Ona je još rekla da predstoji "dug put", ali da će "Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno" i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je pre moguće.

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članice Unije, koju sada čini 27 država, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: