Naši susedi u strahu: S obzirom na tenzije s Rusijom...

Sofija -- Bugarska vlada u ostavci trebalo bi da razgovara o aktuelnoj diplomatskoj krizi sa Rusijom, poručio je danas predsednik zemlje Rumen Radev,

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS
Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

"S obzirom na tenzije sa Rusijom, pozivam premijera da sazove sednicu vlade kako bi procenili posledice eskalacije krize u bilateralnim odnosima i doneli odluku na osnovu zakonskih procedura", napisao je bugarski predsednik na Fejsbuku.

"Odluka treba da bude u skladu sa nacionalnom bezbednošću, zahtevima i dugoročnim interesima Bugarske i hiljada bugarskih državljana koji borave u Rusiji", dodao je on.

Radev je naglasio da je "neprihvatljivo donositi odluke vezane za bezbednost Bugarske bez uzimanja u obzir rizika od eskalacije i njenih ekonomskih posledica".

Bugarska je 28. juna objavila proterivanje 70 službenika ruskog diplomatskog predstavništva, koji su proglašeni personama non grata u Sofiji.

Uključujući i članove njihovih porodica, oko 200 ljudi moraće da napusti zemlju do 3. jula, dok će rad ruske ambasade i konzulata u Bugarskoj biti praktično obustavljen, navodi Tass.

Bugarska vlada zavnično je u ponedeljak podnela ostavku u parlamentu, gde kabinetu Kirila Petkova prethodno izglasano nepoverenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu