Crna Gora traži izručenje Duška Kneževića

Crna Gora je zatražila pred u sudom u Londonu izručenje Duška Kneževića.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.07.2022.

16:53

Crna Gora traži izručenje Duška Kneževića
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Njegovi svedoci su osporili taj zahtev, tvrdeći da u Crnoj Gori ne bi imao pravično suđenje.

Kneževićevi svedoci su rekli da ako bude izručen da bi se suočio sa optužbama za prevaru od 12,5 miliona evra ne bi imao fer suđenje.

U govoru pred Vestminsterskim sudom, srpski advokat Radovan Grbović rekao je da je Knežević, koji poseduje desetine kompanija u Crnoj Gori, postao meta politički motivisanog krivičnog gonjenja nakon svadje sa predsednikom države Milom DJukanovićem, piše portal RTCG.

Crnogorski pravosudni sistem je sklon "političkom uticaju“, rekao je Grbović, koji je pred londonskim sudom govorio putem video-linka. On je citirao istoriju slučajeva koji su, kako je rekao, pokrenuti da bi se pojedinci optuženi za nedela upleli u "beskrajne politički motivisane krivične postupke“, prenosi "law360.com".

Kneževića (63) traže crnogorski tužioci zbog navodne zloupotrebe položaja predsednika Atlas grupe da ubedi Đorđa Đurdića, izvršnog direktora Atlas banke, da u ime zajmodavca izda nezakonite garancije.

Optužbe se odnose na navodnu lažnu prodaju hotela u vlasništvu Atlas Hotels Group, fiktivnu prodaju karbonskih kredita i pokušaj nezakonitog zadržavanja novca koji su crnogorski aerodromi deponovali u Atlas banci, navodi se u sudskim dokumentima.

Knežević tvrdi da su akcije protiv njega motivisane njegovim političkim suprotstavljanjem DJukanoviću - za šta je Crna Gora rekla da je besmisleno, navodi se u pisanom podnesku Crne Gore. Kler Dobin, pravni savetnik Crne Gore, rekla je da Grbović nije ispunio svoju dužnost svedoka da razmotri da li su optužbe protiv Kneževića imale "objektivnu osnovu“.

"Kada tvrdite da je neko krivično gonjen iz političkih razloga, možda bi bilo veoma važno da kao stručnjak shvatite da li sve ima objektivnu osnovu. Vi to niste uradili. Niste pogledali ni dokaze koji su u predmetu, niti osnovu po kojoj se Knežević krivično goni, naglasila je Dobin. Dobin je Grboviću tokom unakrsnog ispitivanja sugerisala da se Kneževićev saoptuženi Đurdić već izjasnio krivim za nezakonito davanje garancije u ime Atlas banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: