Zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore?

Poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji, prema oceni pravnika Milana Antonijevića, doprinosi resetovanju i otopljavanju odnosa dve zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je istakao da susedi zajedno mogu uraditi mnogo više i za region i za ubrzanje reformi koje se trenutno sprovode.

Antonijević je za Tanjug rekao da veruje da je ovo povratak na ono što smo imali u ranijim godinama kada je postojala puna saradnja između Srbije i Crne Gore, bez ikakvih trzavica.

Naveo je da je zajednička inicijativa Srbije i Crne Gore da se odnosi vrate na mnogo kvalitetnije nivoe urodila plodom i da smo zato imali ovakvu posetu. Antonijević je podsetio da se Abazović tokom posete Beogradu sastao sa državnim vrhom, ali sa i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i ocenio da su ti razgovori bili veoma kvalitetni i dobri što, kako je rekao, pokazuje spremnost Crne Gore da promeni politiku da to više ne bude dnevnopolitičko pitanje već pitanje verskih i ljudskih prava.

"To je itekako značajno za sve koji žive u Crnoj Gori i na taj način se mnogi procesi mogu otkočiti", smatra Antonijević.

On je naveo da opozicija u Crnoj Gori zloupotrebljava ovu posetu i pokušava da od nje napravi nešto što nije u interesu Crne Gore. "Međutim, saradnja sa zemljama u regionu je preduslov i za evropski put Crne Gore, a i za evropski put Srbije i to Abazović očigledno itekako dobro razume i zbog toga je ova poseta verujem prva u nizu otopoljavanja odnosa", rekao je Antonijević.

Dodao je da se može očekivati možda i zajednička sednica vlada dve zemlje, kao što Srbija to ima sa Mađarskom i nekim drugim državama kako bi se zaista sva pitanja stavila na sto i mnogo brže rešavala nego što se to danas čini.

Antonijević ne veruje da bi Abazović mogao da dovede u pitanje svoju poziciju zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"S obzirom na snagu koju u samom crnogorskom društvu ima dogovor i kompromis oko tog pitanja verujem da će i pozicija samog premijera biti očuvana. Sva pitanja koja rešavate zaista treba rešavati što pre jer ako ti putevi budu razdvojeni mogu otići predaleko i više se neće moći spojiti", rekao je Antonijević.

On smatra da je u ovom trenutku dobro govoriti o Temeljnom ugovoru, verskim pitanjima, ljudskim pravima navodeći da je u interesu cele Crne Gore da se ovo pitanje reši kako bi se i verska prava očuvala i kako bi Srpska pravoslavna crkva sa boljom vizijom gledala na Crnu Goru. "Mislim da je to itekako značajno za dalji razvoj Crne Gore", zaključio je Antonijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu