Zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore?

Poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji, prema oceni pravnika Milana Antonijevića, doprinosi resetovanju i otopljavanju odnosa dve zemlje.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

14:05

Zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore?
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je istakao da susedi zajedno mogu uraditi mnogo više i za region i za ubrzanje reformi koje se trenutno sprovode.

Antonijević je za Tanjug rekao da veruje da je ovo povratak na ono što smo imali u ranijim godinama kada je postojala puna saradnja između Srbije i Crne Gore, bez ikakvih trzavica.

Naveo je da je zajednička inicijativa Srbije i Crne Gore da se odnosi vrate na mnogo kvalitetnije nivoe urodila plodom i da smo zato imali ovakvu posetu. Antonijević je podsetio da se Abazović tokom posete Beogradu sastao sa državnim vrhom, ali sa i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i ocenio da su ti razgovori bili veoma kvalitetni i dobri što, kako je rekao, pokazuje spremnost Crne Gore da promeni politiku da to više ne bude dnevnopolitičko pitanje već pitanje verskih i ljudskih prava.

"To je itekako značajno za sve koji žive u Crnoj Gori i na taj način se mnogi procesi mogu otkočiti", smatra Antonijević.

On je naveo da opozicija u Crnoj Gori zloupotrebljava ovu posetu i pokušava da od nje napravi nešto što nije u interesu Crne Gore. "Međutim, saradnja sa zemljama u regionu je preduslov i za evropski put Crne Gore, a i za evropski put Srbije i to Abazović očigledno itekako dobro razume i zbog toga je ova poseta verujem prva u nizu otopoljavanja odnosa", rekao je Antonijević.

Dodao je da se može očekivati možda i zajednička sednica vlada dve zemlje, kao što Srbija to ima sa Mađarskom i nekim drugim državama kako bi se zaista sva pitanja stavila na sto i mnogo brže rešavala nego što se to danas čini.

Antonijević ne veruje da bi Abazović mogao da dovede u pitanje svoju poziciju zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"S obzirom na snagu koju u samom crnogorskom društvu ima dogovor i kompromis oko tog pitanja verujem da će i pozicija samog premijera biti očuvana. Sva pitanja koja rešavate zaista treba rešavati što pre jer ako ti putevi budu razdvojeni mogu otići predaleko i više se neće moći spojiti", rekao je Antonijević.

On smatra da je u ovom trenutku dobro govoriti o Temeljnom ugovoru, verskim pitanjima, ljudskim pravima navodeći da je u interesu cele Crne Gore da se ovo pitanje reši kako bi se i verska prava očuvala i kako bi Srpska pravoslavna crkva sa boljom vizijom gledala na Crnu Goru. "Mislim da je to itekako značajno za dalji razvoj Crne Gore", zaključio je Antonijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: